Az emberi agyhoz hasonló működésű szuperszámítógépet épít az IBM

2017. június 26.
3.1661
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Az IBM és a USAF, avagy az amerikai légierő bejelentették, hogy megalkotnák a világ első olyan szuperszámítógépét, amit 64 olyan TrueNorth Neurosynaptic processzorral vérteznének fel, melyek összeköttetését az emberi agy inspirálta.

Ennek a lényege az lenne, hogy minden egyes processzor, illetve processzormag egy elosztott, mindenhonnan elérhető és megközelíthető hálózat részét képezi, ezáltal nem kellenek órajelek sem a működéshez, minden eseményvezérelt formában működne, és ha valamelyik chip meg is hibásodna, a rendszer egyszerűen megkerüli a hibás elemet és működik tovább.

Az IBM szerint elképzelésük hihetetlen teljesítményre lenne képes, ezáltal az emberi agyhoz viszonyítva több mint 64 millió neuronnak és 16 milliárd szinapszisnak felel meg a sebesség, amihez nem is kell majd kimagasló áramforrás a gépnek, hiszen az egyes processzorok darabonként csak 10 watt elektromos áramot vesznek fel.

A szuperszámítógép képes lenne páratlanul összetett feladatok és algoritmusok futtatására, így szimulációk vagy tudományos kutatások megjelenítésére, elemzésére. Ha az IBM és a légierő tervei megvalósulnak, akkor rendszerük ezerszer gyorsabb lenne, mint a jelenlegi legjobb szuperszámítógépek.
1 hozzászólás

techiii

7 éve, 4 hónapja és 24 napja

Ennek nem tudom hogy örüljek vagy sem.

válasz erre