Az Apple új szabadalmával megszűnhetne a telefonlopás

2016. augusztus 30.
1.9481
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Egy igazán érdekes szabadalom bukkant fel az Apple háza táján még idén tavasszal, aminek nyilvánosságra kerüléséig egészen mostanáig várnunk kellett, ami nem véletlen, hiszen egyes vélemények szerint a cég egy olyan ötletet álmodott meg, ami nem valószínű, hogy egyhamar megjelenhetne a felhasználói szektorban.

Hogy miért? Egészen pontosan azért, mert bár az Apple a telefontolvajok ellen szeretné felvenni a kesztyűt, de mindezt olyan módszerekkel érnék el, ami a személyiségi jogok védelme miatt - amelyek sajnos a bűnözőket is megilletik - egyelőre nem tűnik használhatónak a cég által felvázolt ötlet.

Az Apple szabadalmából ugyanis kiderült, hogy a cég úgy venné fel a harcot a telefonlopás ellen, hogy a készülékekben található ujjlenyomat-olvasót, a kamerát és a többi szenzort arra használnák fel, hogy feltételezett lopás esetén adatokat gyűjtsenek az illetéktelen felhasználóról.

Ez konyhanyelven annyit jelent, hogy ha például a telefon nem hozzáadott ujjlenyomatot érzékel, esetleg többször is rossz PIN-kódot kap, akkor a készülék rögtön elkezdené begyűjteni a felhasználó adatait, az ujjlenyomattól kezdve, a kamera által rögzített fotók és videók, valamint a mikrofon révén elkapott hangfelvételek és hívások társaságában.

Habár az alapötlet nagyon jól hangzik, a megvalósítással viszont akadhatnak problémák, hiszen rengeteg kérdést vet fel mindennek a jogi oldala, lévén mi van akkor, ha az Apple más esetben is használná ezt az adatgyűjtési formát, esetleg egy meghibásodásra hivatkozva történik mindez?

Nem tudni, ellenben a tény ettől még tény marad: ha az Apple szabadalma működőképesen kidolgozásra kerülne, a jövőben teljesen értelmetlenné válna a telefonlopás, hiszen a tolvajt azonnal elkaphatná a rendőrség.
4 hozzászólás

TEchie

8 éve, 3 hónapja és 16 napja

Ez rohadt jó megoldás lenne! meglepett smiley

válasz erre

inkognito

8 éve, 3 hónapja és 16 napja

Teljesen felesleges, mivel a telefontolvajok azonnal kikapcsolják a telefont és kiveszik a simet, aztán megy is darálásra és ennyi volt. Semmi értelme ennek.

válasz erre

rDAVE

8 éve, 3 hónapja és 16 napja

Ez tuti azért jutott eszükbe, mert egyszer amikor elloptak egy apple telefont fotózkodtak vele és az automatikusan feltöltötte a felhőbe, így a rendőröknek nem volt nehéz dolga. röhögő smiley

válasz erre

Santonio

8 éve, 3 hónapja és 16 napja

Teljesen egyetértek vele, ez egy jó megoldás lenne.

válasz erre