Az amazóniai erdőégés miatt a jégolvadás mértéke is megnövekedett

2019. december 01.
5.8201
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Idén az amazóniai esőerdő leégése óriási figyelmet kapott, és bár azt hihettük, hogy csillapodnak az állapotok, a kutatók most ismét felkorbácsolták a kedélyeket, ugyanis úgy fest, hogy az égésnek bizony komoly következményei lesznek.

Egy új, a Scientific Reports folyóiratban közzétett tanulmány rámutatott, hogy az amazóniai esőerdő égéséből származó füst eljuthat az Andok-hegységre és még inkább megolvadhat általa a jég. Ez viszont annak a tízmillió embernek a vízellátását akadályozhatja, akik a folyóparton élnek.

A kutatás kifejezetten a bolíviai Zongo gleccserre összpontosít, a 2000 és 2016 között összegyűjtött, égésekkel kapcsolatos adatok felhasználásával. A Rio de Janeiro Állami Egyetem vezette geológusok adatmodelleket és műholdas megfigyeléseket használtak a fekete szénrészecskéknek vezető mozgásának nyomon követésére és az éves jégolvadékra gyakorolt hatásuk mérésére.

A szelek porokat és koromrészecskéket szállítanak a tüzekből több száz kilométeres távolságra, amíg végül csapdába esnek a hóban és a jégben, sötétebbé téve ezzel a gleccsert. A fekete szennyeződések csökkentik a gleccser képességét a napfény visszatükrözésére, amely egy "albedo" néven ismert jelenség, ezáltal felmelegíti azt, és az olvadásra hajlamosabb.
5 hozzászólás

Mordorer

8 hónapja,

Durva, micsoda kihatással van minden mindenre.

válasz erre

muki

8 hónapja,

Bakker!

válasz erre

Kisfaludy82

8 hónapja,

Nagy a gáz, az a baj, itt már minden kisebb nagyobb dolog felér egy katasztrófával.

válasz erre

CharlieFirpo

8 hónapja,

Várható volt, és ez bizony mindig így volt és mindig így is lesz. Minden eljut mindenhova a felsőbb légkörben.

válasz erre

Direktor

8 hónapja,

Minden mindenre kihatással van sajnos.

válasz erre