Asus Transformer Pad Teszt

2015. február 02.
6361
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Az Asus Magyarország jóvoltából megérkezett szerkesztőségünkbe a Transformer Pad TF103C. A tajvani gyártó ezzel a megfizethető árú, középkategóriás, Android 4.4.2-t futtató, 10.1"-es tablettel jelentkezett 2014 júniusában.

Külső, doboz:

A készülék egy minimalista de semmiképpen sem igénytelen fehér dobozban bujkál.

A doboz felső részén maga a Transformer Pad fotója fogad minket, amelyen egyből szembetűnik, hogy egy szétválasztható hybrid készülékkel van dolgunk. A hátoldalon a megszokott vonalkódok mellett megjelennek még a technikai tulajdonságok és egyéb információk. A dobozt kinyitva maga a tablet fogad minket. A dobozban megtalálhatóak még a szokványos kézikönyvek, egy micro USB kábel és egy töltőfej.



Az anyaghasználatot figyelembe véve nem igazán lehet okunk panaszra. Az ASUS nagyon szépen megoldotta a kivitelezést és hiába a műanyagház sehol sincs recsegés, ropogás. Prémium minőséget érzünk a kezeink között. A billentyűzettel ellátott dokkoló fémhatású műanyag, a belső felülete és maga a tablet körül futó díszítő keret is szálcsiszolt kivitelezést kapott, ami még inkább megerősíti bennünk a prémium érzetet. Összecsukva a Transformer Pad közel 20 milliméter vastag, ami azért nem mondható túl karcsúnak de még éppen az elfogadható kategóriába esik. A súlya annál inkább érdekesebb. Billentyűzetre dokkolva összességében 1.1 kilógrammot nyom, és ez nem igazán a pehelysúlyú kategória, de ez tovább erősíti a használóban a tényt, hogy tartalmaz némi prémium anyagot.



A dokkoló bal oldalán található egy darab USB port, amire csatlakoztathatjuk külső adathordozóinkat, de ami személy szerint nekem kicsit hiányzik az a HDMI kimeneti csatlakozó.



Hardver:

A Transofmer Pad két elérhető változatban került a piacra. Az egyik az egy csupán WiFi csatlakozást biztosító készülék, amiben egy Intel Atom Z3745, 4 magos, 64 bites processzor ketyeg. Ez egyébként az Intel Bay Trail platformjára épül. A processzor maximális órajele, az Intel weboldala alapján 1.86 GHz, de általánosan 1.33 GHz órajelen dolgozik. A másik elérhető verziója ennek a tabletnek, már képes 3G kapcsolatra is. Nálunk a 3G-s verzió volt. A gépben az Intel HD Graphics tesz szolgálatot. Semmiféle akadozást nem észleltünk, zavartalanul szolgálja ki az alkalmazásokat és a játékokat.

Az általunk tesztelt Transformer Pad egy 16 GB-os modell volt, de a piacon kapható még 8 GB-os változat is. Láthatjuk, hogy a beépített tárhely sajnos nem túl sok, és ebből a rendszer közel 6 GB-ot foglal el. Tehát, összesen 10 GB-nyi szabad hely áll a felhasználók rendelkezésre, a 16 GB-os modell esetében. Természetesen ha szeretnénk, egészen 64 GB-ig bővíthetjük a tárhelyet memóriakártyával.  A RAM, azaz az operációs rendszer számára lefoglalt, működéshez és alkalmazások telepítésére fenntartott memória mennyisége 1 GB. Egy mai felhasználó és az egyre "memória éhesebb" alkalmazások igényét figyelembe véve, még éppen megfelelő mennyiség.

Adatkapcsolat szempontjából, a ma már természetesnek számító, megszokott dolgokat kapjuk a készüléktől. A WiFi egy 802.11 a/b/g/n, dual-band hálózatokhoz kapcsolódni képes vezérlővel dolgozik a Transformer Pad belsejében. Emellett pedig a Bluetooth, a 4.0 szabványnak felel meg. A navigáció mind a GPS mind a GLONASS műholdas hálózatok használatának köszönhetően nagyon pontosan ellátja a feladatát és bárhol képes nagyon gyorsan bemérni az aktuális pozíciónkat. A Mirecast segítségével a Transformer Pad képes a tableten lévő média tartalmainkat bármikor továbbítani a tévénkre vagy egyéb megjelenítőnkre.

Azok számára, akik szeretik megörökíteni az életük minden pillanatát, talán nem a legjobb hír, hogy a Transformer Pad sajnos egy viszonylag gyenge 2 Megapixeles hátlapi kamerát kapott. Ehhez nincs is mit nagyon hozzáfűzni, mert olyan gyenge a minősége, hogy csak azért rakták bele, hogy "legyen benne valami". A tesztképet elnézve, ennél azért jobbat is tehettek volna a készülékbe. Persze nem a kamera miatt veszünk tabletet.




Szoftver:

A tableten az Android 4.4-es verziója fut, ami az Asus saját ZenUI felületét használja. Ez a gyártó saját letisztult és a felhasználók által tetszés szerint személyre szabható felhasználói felülete. A Transformer Pad-on is ez fogadja a tulajdonosokat. Kiterjesztett funkcióival és a jó néhány előre telepített alkalmazással integrálva rendkívül jól és kényelmesen szolgálja ki a különféle igényeket. A lezárt képernyőn is megjelenő interaktív idővonalon megtaláljuk az egyes emlékeztetőinket, értesítőket és az időjárás előrejelzést is.



Az idővonalat, a widgetek, vagy magyarul beépülő modulok közül a kezdőképernyőnkre kitűzve is bármikor egyszerűen elérhetjük. A tableten előre telepítve találjuk még az Omlet Messengert, ami egy szöveges üzenetküldő alkalmazás. Képes szöveges üzenetek továbbítása mellett, GIF-ek, képek, hangüzenetek és általunk készített rajzok küldésére is, a beszélgetéseink közben. Ezeken felül az ASUS Web Storage 5 GB elérhető tárhelyet biztosít számunkra a gyártó saját felhőjében, de integrálva elérjük még az Open Cloud alkalmazásban is, ahol emellé beállíthatjuk még a már meglévő felhőszolgáltatásainkat is és egy felületről kezelve érjük el adatainkat. Az ASUS Link alkalmazás segítségével megoszthatjuk képeinket, kapcsolatainkat barátainkkal, családunkkal.





Akkumulátor:

Az Transformer Pad egy 19 Wh-ás, azaz 5200 mAh-ás akkumulátort kapott, ami körülbelül egy 9,5 órás használatot biztosít. Természetesen, ez nagy mértékben függ a telepített alkalmazások mennyiségétől, az adatkapcsolattól és még rengeteg más egyéb tényezőtől. Nem nevezném kiemelkedőnek amit a Tranformed Pad nyújtott. Ha egész nap használtuk aktívan 3G-vel, akkor 5-5,5 óra alatt teljesen lemerült. Ha játszottunk rajta, néha még ezt sem értük el. Persze a 3G cella kapcsolat nagyon megterheli az akkumulátort, de hát nyilván azért rakták bele, hogy ezt használjuk. Ha csak irodai munkára fogtuk be és kikapcsoltunk minden egyebet akkor már rózsásabb volt a helyzet, mert volt idő amikor a 12 órát is elértük. Hozzátenném, hogy aktív kijelző mellett, ami kicsit megnyugtatóbb. Melegedést és egyéb kellemetlenségeket, nem tapasztaltunk.



Használható munkára?

Az Asusnak részben az volt a célja ezzel a géppel, hogy kényelmesebbé tegye a tablet használatot. Ez részben sikerült is, de az Android miatt nehézkes rajta komolyan dolgozni. A billentyűzettel nincs semmi baj, csupán annyi, hogy kényelmesen, normálisan gépelni rajta lehetetlen egy nagyobb ujjakkal rendelkező férfinek/nőnek. Az alján lévő csúszásgátlók nem igazán teszik a dolgukat, mert a gép könnyen megcsúszik egy sima felületen. Írás közben elég bosszantó tud lenni.



Az Android miatt pedig jönnek a betegségek, ami persze nem a gép hibája. Az alkalmazások leállnak, meg-meg torpannak. Inkább internetezésre tudnám elképzelni és játékra. Eme célokra tökéletes és a billentyűzet miatt, kényelmesebb is, posztolni vele bárhova, esetleg játszani vele a metrón, buszon, várótermekben.

Specifikáció:

Processzor sebesség: 1.33 GHzProcesszormagok száma: 4Processzor: Intel? Atom? Z3745Processzor gyártója: Intel?Processzor modell: Atom?Processzorok száma: Z3745Processzor sebessége turbóval: 1.86 GHzMemória: 1 GB RAMKijelzőKépernyőátló (col): 10.1 colFelbontás: 1280 x 800 pixelKépernyő típusa: IPSMemóriaBelső memória: 8 GBKártyaolvasó: IgenTámogatott memóriakártyák: MicroSD (Max. 64 GB)CsatlakozásWLAN szabvány: 802.11 a/b/g/nBluetooth: 4.0GPS: IgenCsatlakozók: MicroUSB, 3,5 mm kombinált JackKialakításHangszórók: Sztereó hangszóróKülönleges jellemzők: Miracast-támogatás, Gyorsulásérzékelő, E-iránytűKameraKamera: IgenKamera felbontása: 2 MPMásodlagos kamera: IgenMásodlagos kamera felbontása: 0.3 MPÁramellátásAkkumulátor üzemidő: 9.5 óraElem/ akkumulátor típusa: Li-poÁltalános jellemzőkOperációs rendszer: Android 4.4Szélesség: 178 mmMagasság: 257 mmMélység: 20 mmSzín: Fekete/FehérSúly: 0.55 kgJelenleg 50-55 ezer forint környékén kapható a gép.

nincs még hozzászólás