Androidos kártevők: 10 millió felett

2014. február 17.
6551
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Az általánosan elterjedt tévhittel szemben, hogy droidos mobilon a vírusvédő csak feleslegesen fékezi az okostelefont, kiderült: 10 millió a rosszindulatú androidos alkalmazások száma.

2014 januárjáig megközelítőleg 200 ezer egyedi mobil vírust gyűjtött össze a Kaspersky, ami 34 százalékos növekedés 2013 novemberéhez képest.

Két hónappal korábban több mint 148 ezer egyedi mintát rögzítettek. A kiberbűnözők változatlanul az androidos mobil eszközökre összpontosítanak: a vállalat jelentése megállapította, hogy januárban meghaladta a 10 milliós határt a rosszindulatú androidos alkalmazások száma.

Január 30-án a Google Play hivatalosan 1 millió 103 ezer 104 alkalmazást kínált. A nem hivatalos app áruházakban sokkal több alkalmazást is találhattak a felhasználók, amelyeknek nagy része valószínűleg kártékony vírus. A 10 millió kétes eredetű alkalmazás léte azt bizonyítja, hogy a kiberbűnözők egyre inkább használják a legálisnak tűnő Android-szoftvereket rosszindulatú kódjaik terjesztésére.

A legtöbb esetben a rosszindulatú programok a felhasználók pénzügyi információit célozzák. Pontosan ez volt a helyzet például a Carberp trójai mobil verziójával, amely Oroszországból származott. Ez a vírus ellopja a felhasználók bejelentkezési adatait, miközben azokat egy bank szerverének küldik. A Kaspersky szakértői szerint a legtöbb rosszindulatú androidos alkalmazást Oroszországban írják.

A fertőzések elkerülésére érdemes követni a biztonsági ajánlásokat:

Ne aktiváljuk a ?fejlesztői üzemmódot? a készülékén!
Ne telepítsünk harmadik féltől származó applikációkat!
Csak hivatalos csatornákból származó alkalmazásokat installáljunk!
Gondosan tanulmányozzuk, milyen jogokat kér egy-egy új alkalmazás!
Használjunk védelmi szoftvert!

via Kaspesky Lab
nincs még hozzászólás