Android Lollipop

2014. október 16.
5791
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
A Lollipop, vagyis nyalóka nevet adta az Android új, ötödik főverziójának a Google.

A júniusi előzetes bejelentéskor csak ?L? néven emlegetett rendszer legnagyobb újdonságát a felhasználói felület alapos megújítása jelenti.

Praktikus szempontból az egyik leghasznosabb újítás az androidos készülékek közötti fokozott szinkronizálás.Ez a valós életben úgy fest, hogy ha útközben elkezdtünk írni vagy játszani a telefonon, és abba kell hagynunk, akkor hazaérve a táblagépen ott folytathatjuk a játékot, filmet, dokumentum írást, böngészést, fényképszerkesztést, ahol abbahagytuk. A Chrome-al ezt jelenleg is megtehetjük, de csak a böngészésre terjed ki eme magas fokú szinkronizálás.

https://www.youtube.com/watch?v=Q8TXgCzxEnw

A Lollipop ötezer új API-t tartalmaz, de ezek a szoftverek egymás közti kommunikációját segítik : a jobb alkalmazások és az ilyen módon még okosabb telefon. És hogy gyorsabb is legyen, az úgynevezett ART futtatási környezet alkalmazása révén érezhető teljesítménynövekedésre is számíthatnak az androidosok.

Változás az értesítési rendszerben: a Google beépítette azt a ? különböző alkalmazásokkal már régóta elérhető, valamint az Apple-féle iOS-ben is meglévő ? funkciót, amit legegyszerűbben ?Ne zavarj? módként foglalhatunk össze. Ha ez be van kapcsolva ? például vacsora közben vagy egy fontos megbeszélés alatt, akkor a telefon kizárólag azon pár ember üzeneteit és hívásait jelzi, akikről előre beállítottuk, hogy ők bármikor kereshetnek. Ha pedig olyan a helyzet, akkor egy érintéssel kizárhatjuk a tőlük származó értesítéseket is.



Aki bizonyos emberek értesítései mellett a teljes munkáját szeretné kizárni egy időre az életéből, annak lesz hasznos a Lollipopban debütáló elkülönítés funkció. Az új Android ugyanis nem csak több felhasználói fiókkal lesz majd használható, hanem külön-külön tárhelyen lesznek tarthatók benne a privát és a munkához kapcsolódó dolgok (alkalmazások, dokumentumok, adatok). Ha pedig olyannak adjuk kölcsön pár percre a telefont, akinek sem magán, sem céges énünket nem szeretnénk megmutatni, előtte a szintén új Vendég módot kell majd aktiválni. Ám ha egyáltalán nem szeretnénk, hogy bárki is bármit csináljon a készüléken, az okos lezárás (Smart Lock) funkciót bekapcsolva a telefon mindaddig teljesen lezárva marad, amíg nem észleli jelenlétünket, például a karunkon lévő androidos okosóra közelsége révén.

Az Android 5.0 Lollipop először a néhány napon belül piacra kerülő Nexus 6 mobilon és a Nexus 9 táblagépen fut majd. Hogy a többi készülékre mikor lesz elérhető, arról sajnos nincs biztos információ még. Tippek szerint december végén és a jövő év elején. A Samsung, Sony, HTC talán még idén kiadja a zászlóshajó telefonjaira. Amennyiben erről kapunk bármilyen információt, azonnal írni fogunk róla.

Felhasznált források: Google, HVG.hu, Gizmodo, Übergizmo

Képek tulajdonosa: Google, Androidpolice

További friss, részletes információért kövesd a Google hivatalos Google Plusz oldalát.
nincs még hozzászólás