Állítólag több a víz a Holdon, mint eddig gondoltuk

2017. július 25.
3.6061
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Egészen megdöbbentő adatok láttak napvilágot az indiai Chandrayaan-1 űrszonda adatainak kielemzésekor, amelyek alapján Ralph Milliken, a Brown Egyetem kutatója szerint sokkal több víz van a Holdon, mint azt eddig hittük.

Ez több szempontból is hatalmas felfedezésnek tekinthető, hiszen a Holdat korábban egy száraz égitestként tartották számon, azonban már a korábbi Apollo-misszióból származó holdmintákból is kiderült, hogy kis vulkanikus gázgolyócskákban víz nyomai találhatók az égitest felszínén.

A mostani minták azonban a Hold különböző részeiről származnak, és mindegyikből kimutathatók voltak a vízben gazdag gázbuborékok, vagyis a bolygón sokkal több a víz, mint azt korábban feltételeztük volna.

Hogy ez a víz, illetve vízmaradvány miként került a Holdra, az egyelőre nem tisztázott, de a kutatók szerint nem kizárt, hogy más aszteroidák vagy üstökösök szállíthatták azt az égitest felszínére, amiből az emberiség is profitálhatna.

Amennyiben ugyanis a tudósok ki tudnák vonni a talált vizet a Hold kőzeteiből - márpedig ki tudnák -, akkor az lehetőséget biztosítana arra, hogy a jövőbeni Hold-kutatások során az űrhajósoknak nem kellene olyan sok vizet magukkal vinni, ami több szempontból is hatalmas előrelépés lehetne.
3 hozzászólás

Porthos

7 éve, 3 hónapja és 23 napja

Ideje lenne ha kicsit meglódulna ez az egész űrprojekt. Szeretném megélni még hogy felköltözünk,. mosolygó smiley

válasz erre

Kisfaludy82

7 éve, 3 hónapja és 23 napja

Már csak ezért is jó hogy sokkal többen kapcsolódnak az űrkutatásba. Sokat a fejlődésen a sok féle náció.

válasz erre

Harder

7 éve, 3 hónapja és 23 napja

És komolyan erre most jönnek rá? meglepett smiley Már rég kitermelhetnénk a Holdon...

válasz erre