Algával biztosítanák az űrhajósok lélegzését a Marson

2018. december 12.
5.0301
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Új módszert fejlesztett ki egy svájci vállalkozás az Európai Űrügynökség megbízásából arra, hogy lehetővé tegyék a Marsra vagy a világűr távolabbi pontjaira utazó asztronauták számára az élet egyik alapvető feltételét.

Ez pedig nem más, mint a légzés, ami az ilyen bevetések során alapvető problémákat okoz, hiszen a levegőnek egy zárt rendszerben kell körbe-körbe forognia, aminek során folyamatosan oxigénnel kell dúsítani azt, amihez a Ruag Space most egy működőképes technológiát álmodott meg, amihez mikroalgákat használnának fel.

A rendszer lényege, hogy a mikroalgák fotoszintézis útján felhasználják majd az űrhajósok által kilélegzett szén-dioxidot, és cserébe oxigént termelnek, ami az első kísérletek szerint tökéletesen működik minimális gravitáció mellett, speciális megvilágítással is.

A svájciak által csak bioreaktornak nevezett újdonság 2024-ben mutatkozhat be elsőként a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, és a tervek szerint nemcsak oxigént szolgáltatna az űrhajósok számára, hanem élelmet is, hiszen az alga egy kiváló vitamin- és ásványi anyag forrás.
4 hozzászólás

Porthos

6 hónapja, 2 hete és 6 napja

Aztamindenit!

válasz erre

CharlieFirpo

6 hónapja, 2 hete és 6 napja

Ha ezt megcsinálják, az komoly előrelépés lesz!

válasz erre

Hentes

6 hónapja, 2 hete és 6 napja

Nagyon érdekesen hangzik!

válasz erre

Gólem

6 hónapja, 2 hete és 6 napja

Okos megoldás.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink