Alcatel One Touch Fire

2014. április 11.
5711
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Amikor meghallottam, anno, hogy a FirefoxOS is szeretne egy szeletet magának a mobil piacból, hangosan felnevettem.

Nem azért mert bolond ötlet, hanem azért mert a mai napig nem sikerült egy stabil böngészőt csinálniuk. Nincs nap, hogy ne lenne rá frissítés, ami jó dolog, de nincs nap, hogy ne legyen összeomlás. Az "Összeomlás jelentés küldő ablak" már folytonos a működése alatt. De most nem a böngészőről van, szó, hanem az Alcatel egy alsó kategóriás telefonjáról amin Firefox OS fut.

A Mozilla Firefox OS rajongók, hívek kérem ne olvassák tovább a tesztet.

Vettünk magunknak egyet idestova 2 hónapja, hogy leteszteljük. A mai oldalak 1 hét alatt próbálnak meg tesztelni valamit, de, ha jobban belegondolunk, Te mint vásároló nem egy hétre veszel telefont, tabletet s notebookot. A kenőpénzről nem is beszélve.

Külső:

A külső elég pofásra sikerült és semmi extra nem található rajta. Látszik rajta, hogy olcsó, aranyos telefon van a tulajdonunkban és ez a súlyán is érződik. Szép narancs/fehér színben pompázik s komolyan gondoljuk, hogy tényleg jól néz ki. Egyfajta boldogságot áraszt, de csajozni nem igazán lehet vele.

[gallery ids="9169,9170,9171"]

A telefonnak nem is a külseje a legnagyobb problémája, hanem a szoftver. Első pár napban semmi probléma sem volt vele, de aztán elkezdtek jönni a furcsaságok. Próbálom magam a lehető legjobban kifejezni, de szívesebben pucolnék hagymát egy szál alsónadrágban, mint hogy ezt a telefont keljen továbbra is használnom. A pozitív hozzáállás sem segít rajta.

A Firefox OS:

A telefon elképesztően lassú, és használhatatlan. A második héten az akkumulátor 100%-ról hirtelen nullára csökkent. Most ezt már két naponta csinálja. Ez a töltő leválasztása után azonnal jelentkezik, így mindenhova cipelni kell a töltőt. De én kitartó voltam s cipeltem, nem adtam fel. Gondoltam, ilyen előfordulhat más, drágább eszköznél is, szóval ügyet sem rá. Telefonbeszélgetések közben minden ok nélkül megszakadnak a hívások, kikapcsol a telefon, újraindul.

Wi-Fi használat esetén ugyanezek az események ismétlődnek csak váltakozó sorrendben.  Az SMS írás katasztrófa, mert mindenáron javítani akarja a szavakat, még akkor is, ha angolul írsz sms-t. Ő magyarra fordítja, amit már csak akkor veszel észre amikor elküldte. A telefon olyan lassú, hogy ezt nem mindig sikerül neki azonnal jeleznie. A Bluetooth nem mindig találja meg a párját, ez kb 10-ből 3x-or sikerül elsőre.

A fényképezőgép értékelhetetlen és egy vicc. Jobban jársz, ha viszel magaddal festéket és egy vászont s lefested amit szeretnél, mert az Alcatel ebbe nem lesz társad, sőt inkább kikapcsol. A Galéria akadozik már 5 kép esetén is. Nem küldtünk át nagy képeket, nem akartuk terhelni eme jószágot. Kezdtük 3kb-os képekkel, de már ez is gondot jelentett. A billentyű lezárása s feloldása is egyre hosszabb minél tovább használjuk a telefont. Ha éjjel kikapcsol, mert Ő úgy gondolja, akkor reggel nem ébreszt fel, ami miatt elkésel munkából, ami miatt problémás a magyarázkodás.

A telefont kb 16 ezer forintért vettük, tudtuk, hogy ennyiért nem kapunk csodát. Nem is csodát vártunk, hanem egy telefont amivel legalább telefonálni lehet. De az Alcatel ezt nem igazán díjazza. Az árát inkább elittuk volna, vagy vettünk volna egy kevésbé szép, de használt készüléket, ami félbetörve is jobb használatot biztosít.

[gallery ids="9173,9172"]

A Firefox OS alkalmazás boltja szintén egy vicc. Mivel a Firefox nagy Facebook párti, mi pedig nem így kerestük a Google dolgait, amit hellyel közzel rá is tudtunk operálni. Gondoltuk, ha raktak bele Wi-Fi-t akkor már használjuk ki. Hát nem tudtuk kihasználni. Szerkesztőségünk az összes operációs rendszert használja amit ma használni lehet. Egyikért sem vagyunk oda, így nem védjük egyiket sem. De a Firefox OS olyan mintha félig lenne kész vagy csak Beta verzió lenne. Olyan alap dolgoknál probléma van, ami már egy Nokia 3110-en sem volt gond. Például a csengőhang beállítása. A Súgó szépen leírja, hogy hol van, de az eszközben az nincs ott. Igen, szomorú, hogy 2 diplomával a súgót kellett használni, pedig elég értelmesnek tartjuk magunkat és végül is 12-15 éve foglalkozunk telefonokkal és elektronikai műszaki cikkekkel. Az Alcatel feladta a leckét.

Zárszóként talán még az akkumulátorra érdemes kitérni, ami nagyjából felér egy zsák falevéllel.  Az első pár napban még tűrhető volt, de 1 hónap után 5 óránként a töltőn van. Itt meg kell hogy említsem, hogy a telefont jómagam az üzleti szférában teszteltem. Ez napi 8-10 óra telefonálást jelent. Nos, erre alkalmatlan. A gyereknek játszani a homokozóban? Arra alkalmas, mondjuk lapátnak.

Imádjuk az olcsó dolgokat, imádjuk az új dolgokat, de ez a 2 páros messzemenőleg a legrosszabb dolog, amit a kezembe fogtam az elmúlt 10 évben. A telefont a mai napon a dobozába visszaraktam és megvárom amíg a molylepkék megeszik. Ha telefont akarsz venni olcsón, de nem csak 1-2 hétig akarod használni mindenképp nézz körül a használt piacon is. Ne bánd, hogy nincs rá garancia, vagy nem zsír új. Ezt NEM szabad megvenni.

Továbbá az OS kezelése is szörnyű, nem is értem, hogy lehet ilyet kiadni. A swipe nem mindig működik, a telefon legtöbb menüjéből csak a "Home" gombbal lehet kilépni, ami teljesen a főképernyőre dob. A lapozgatás alatt olyan szinten akadt a telefon, mint egy 486-on a Diablo 2.  Ekkor jelentkeznek az első ősz hajszálak is 20 éves korodban.

Specifikáció:




GENERAL
2G Network
GSM 850 / 900 / 1800 / 1900


3G Network
HSDPA 900 / 2100



HSDPA 850 / 1900 / 2100


SIM
Mini-SIM


Announced
2013, February


Status
Available. Released 2013, July







BODY
Dimensions
115 x 62.3 x 12.2 mm (4.53 x 2.45 x 0.48 in)


Weight
108 g (3.81 oz)







DISPLAY
Type
TFT capacitive touchscreen, 256K colors


Size
320 x 480 pixels, 3.5 inches (~165 ppi pixel density)


Multitouch
No







SOUND
Alert types
Vibration; MP3 ringtones


Loudspeaker
Yes


3.5mm jack
Yes







MEMORY
Card slot
microSD, up to 32 GB, 2 GB included


Internal
160 MB, 512 MB ROM, 256 MB RAM







DATA
GPRS
Yes


EDGE
Yes


Speed
HSDPA, 7.2 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps


WLAN
Wi-Fi 802.11 b/g/n


Bluetooth
Yes, v3.0


USB
Yes, microUSB v2.0







CAMERA
Primary
3.15 MP, 2048 x 1536 pixels


Features
Geo-tagging


Video
Yes, VGA@30fps


Secondary
No







FEATURES
OS
Firefox OS


Chipset
Qualcomm MSM7227A


CPU
1.0 GHz


GPU
Adreno 200


Sensors
Accelerometer, proximity


Messaging
SMS(threaded view), Email, IM


Browser
HTML5


Radio
Stereo FM radio


GPS
Yes, with A-GPS support


Java
No


Colors
Mozilla Orange, Apple Green, Pure White



- SNS integration
- MP3/AAC+/OGG player
- MP4/H.264 player
- Photo viewer
- Predictive text input







BATTERY

Li-Ion 1400 mAh battery


Stand-by
Up to 280 h (2G) / Up to 220 h (3G)


Talk time
Up to 6 h 40 min (2G) / Up to 3 h (3G)




Ha Firefox rajongó vagy:

Nem az OS-t akarjuk bántani s, hogy mielőtt azért vennél ilyen telefont mert Neked bevált a böngésző, inkább próbáld ki előtte, ha lehetőséged engedi.
nincs még hozzászólás