Akár 100 millió fekete lyuk is rejtőzködhet a Tejútrendszerben

2019. augusztus 05.
3.2181
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A Tejútrendszerben meglepő módon csak pár tucat fekete lyuk van, amik legalább 15 Naptömeggel bírnak, azonban statisztikailag akár több millió fekete lyuk is elhelyezkedhet a galaxisban.

Hogy miért olyan nehéz akkor megtalálni őket, és miért csak pár tucat létezéséről tudunk? Roppant egyszerű: a sötétségük révén nem észrevehetőek szabad szemmel. Azonban a csillagászok úgy vélik, van rá mód, hogy ezeknek a különböző anyagainak a kibocsátása, mint a gáz, vagy a kozmikus sugárzás észlelhető legyen - ezek töltik fel a csillagok közötti űrt.

Jelenleg az a probléma áll fent, hogy nagyon kevés anyag kerül kibocsátásra a fekete lyukakból, így nemigen lehet őket vizsgálni. A következő évtizedben megjelenő Négyzetkilométeres hálózat viszont megoldást jelenthet erre, ami a világ legnagyobb rádióteleszkópjaként fog tevékenykedni, és a munkája első fázisában 30 ilyen fekete lyukat fog megvizsgálni.

Sőt, a csillagászok szerint akár 100 millió ilyen fekete lyuk is rejtőzködhet a Tejútrendszerben, amit az elmúlt millió évek során történt közel 20 ezer csillagrobbanás alapján saccolnak.
3 hozzászólás

petrovicsz

5 éve, 1 hónapja és 10 napja

Masszív. meglepett smiley

válasz erre

CharlieFirpo

5 éve, 1 hónapja és 10 napja

Ezek lesznek a mi kis utazós féregjárataink szerintem. mosolygó smiley

válasz erre

Fikarc

5 éve, 1 hónapja és 10 napja

Nagyon kíváncsi leszek, ha egyszer kiderül, mit is rejtenek pontosan ezek a fekete lyukak. Remélem megélem.

válasz erre