A kutatók 12 palack bordeaux-i bort szállítottak az űrállomásra egy Northrop Grumman Cygnus teherszállító űrhajóval 2019 novemberében. A cél az volt, hogy tanulmányozzák, hogy a mikrogravitáció vagy a súlytalanság milyen hatással van a borra az életkorával kapcsolatba.
A bor 438 napig és 19 órán át egy zárt tartályban maradt a keringő laboratóriumban, mielőtt januárban a SpaceX Dragon teherűrhajóval visszatért volna a Földre.
Ahhoz képest, hogy egy üveg ugyanabból a borból ugyanannyi ideig érlelődött a Földön, a Nemzetközi Űrállomáson érlelt bor talán egy-két vagy akár három évvel tovább fejlődött, mint azt elvárnánk attól, amelyik a földön maradt - mondta az újságíróknak egy sajtótájékoztatón az ízpróbán részt vevő Jane író.
Gaume és kollégái azt remélik, hogy a bor és más ételek tanulmányozása az űrben nemcsak a jövőbeli legénység űrmissziói szempontjából lehet hasznos, hanem elősegítheti a világ felkészülését az éghajlatváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatásaira, például a szőlőre.