A vörös bor gyorsabban öregedhet az űrben, mint a Földön

2021. május 06.
37.1621
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A Nemzetközi Űrállomáson több mint egy éve tárolt vörösbor íze kissé más mostanra, mint a földi társainak, és meglepő módon többet is öregedett, mint amennyit itt a Földön korosodott volna - derül ki egy új tanulmányból.

A kutatók 12 palack bordeaux-i bort szállítottak az űrállomásra egy Northrop Grumman Cygnus teherszállító űrhajóval 2019 novemberében. A cél az volt, hogy tanulmányozzák, hogy a mikrogravitáció vagy a súlytalanság milyen hatással van a borra az életkorával kapcsolatba.

A bor 438 napig és 19 órán át egy zárt tartályban maradt a keringő laboratóriumban, mielőtt januárban a SpaceX Dragon teherűrhajóval visszatért volna a Földre.

Ahhoz képest, hogy egy üveg ugyanabból a borból ugyanannyi ideig érlelődött a Földön, a Nemzetközi Űrállomáson érlelt bor talán egy-két vagy akár három évvel tovább fejlődött, mint azt elvárnánk attól, amelyik a földön maradt - mondta az újságíróknak egy sajtótájékoztatón az ízpróbán részt vevő Jane író.

Gaume és kollégái azt remélik, hogy a bor és más ételek tanulmányozása az űrben nemcsak a jövőbeli legénység űrmissziói szempontjából lehet hasznos, hanem elősegítheti a világ felkészülését az éghajlatváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatásaira, például a szőlőre.
4 hozzászólás

Levi87

3 éve, 1 hónapja és 21 napja

Ez nagyon kemény. meglepett smiley nem hittem volna.

válasz erre

inkognito

3 éve, 1 hónapja és 21 napja

Na ne már. Akkor ez jó kis biznisz lehetne, felküldeni néhány palackot meg vissza.

válasz erre

Kisfaludy82

3 éve, 1 hónapja és 21 napja

Az igen. meglepett smiley Milyen fura.

válasz erre

CharlieFirpo

3 éve, 1 hónapja és 21 napja

Akkor ott hamar értékessé válik! mosolygó smiley

válasz erre