A Vénusz felhőiben nem valószínű, hogy életre bukkanunk, de a Jupiternél annál inkább

2021. július 07.
68.4031
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A Vénusz légkörében a vízmennyiség olyan alacsony, hogy a Föld mikrobái közül a leginkább szárazságtűrőbbek sem képesek túlélni ott, ahogyan az kiderült egy friss tanulmányból, amit a minap tettek közzé.
 

Úgy tűnik, hogy az eredmények eltörlik azt a reményt, amelyet a bolygó atmoszférájában élő szervezetek által potenciálisan létrehozott molekulák tavalyi felfedezése keltett, és amelyek az élet lehetséges jelenlétének jelzésére tekintettek.

Az új tanulmány a Vénusz légkörében áthaladó szondák méréseit vizsgálta, és adatokat gyűjtött a bolygót körülvevő vastag kénsavfelhők hőmérsékletéről, páratartalmáról és nyomásáról. Ezekből az értékekből a tudósok ki tudták számolni az úgynevezett vízi aktivitást, a felhőkben lévő egyes molekulák belsejében levő vízgőznyomást, amely az egyik korlátozó tényező az élet létezésére a Földön.

Amikor megvizsgálták a vízmolekulák tényleges koncentrációját ezekben a felhőkben, azt tapasztalták, hogy több mint százszor alacsony volt ahhoz, hogy a legrugalmasabb földi szervezetek is életben maradjanak.

A kutatók azonban más bolygók adatait is megvizsgálták, és megállapították, hogy a Jupiter felhői elegendő víztevékenységet biztosítanak az élet elméletéhez. A Galileo szonda által a gázóriás felszíne felett 42 és 68 kilométer közötti magasságban gyűjtött adatok szerint a vízi aktivitás értéke 0,585-re áll, éppen a túlélhető küszöb felett. A hőmérséklet ebben a régióban szintén csaknem túlélhető.
4 hozzászólás

Kisfaludy82

3 hónapja, 2 hete és 5 napja

Az igen.

válasz erre

Fikarc

3 hónapja, 2 hete és 5 napja

Úgy legyen! Jó lenne már látni tényleg, hogy nem vagyunk egyedül, még akkor is ha az csak valami nagyon egyszerű életforma.

válasz erre

Porthos

3 hónapja, 2 hete és 6 napja

Nagyon izgalmasan hangzik!

válasz erre

techiii

3 hónapja, 2 hete és 6 napja

Azta. Az komoly lenne nagyon.

válasz erre