A vártnál sokkal aktívabb valójában a Bennu aszteroida

2020. szeptember 12.
28.4891
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Várhatóan októberben most már tényleg megejti a Japán Űrügynökség (JAXA) OSIRIS-REx űrszondája a Bennu aszteroida megközelítését élesben, amivel a cél ugyebár nem más, mint hogy mintát nyerjenek róla, ezáltal az emberiség jobban megismerje a naprendszer kialakulását.

Most megosztott a JAXA néhány felfedezését az égitesttel kapcsolatosan, miszerint a vártnál sokkal nagyobb tempóban hullajt kőzetdarabokat az aszteroida, miáltal kimondhatjuk, hogy az előzetes elvárásokhoz mérten egy jóval aktívabb égitestről van szó.

A csapat több száz kihullott részecskét követett nyomon, amik előtt némileg tanácstalanul állnak. A részecskék mérete megegyezik azzal, ami várhatóan leszakad egy olyan aszteroidáról, mint a Bennu, a termikus repedés következtében. Az aszteroida alig több mint négy óra alatt forog körbe a tengelyén, így a felszíne gyorsan forróból hidegbe megy, megrepesztve ezzel a szikláit.

A kilökődési események helye azonban megegyezik egy olyan modellel, amely úgy látja, hogy ezek a kibocsátások a mikrometeoroidok Bennu felszínén kifejtett hatásaitól függnek, így a kutatók nem igazán tudják, mi a gyors hullás valódi oka.
3 hozzászólás

Levi87

3 éve, 10 hónapja és 27 napja

Na legalább némi izgalom ott fent. röhögő smiley

válasz erre

petrovicsz

3 éve, 10 hónapja és 27 napja

Legalább találtak benne valami érdekeset! röhögő smiley

válasz erre

CharlieFirpo

3 éve, 10 hónapja és 27 napja

Most akkor végülis nem értik miért potyog annyira? Miért fontos ez egyébként?

válasz erre