A tudósok végre rájöttek, hogy honnan származnak a neutrínók

2018. július 15.
2.6391
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
A tudósokat több mint egy évszázada foglalkoztatja a világűr egyik legnagyobb rejtélye, miszerint honnan származhatnak a Naprendszeren kívülről érkező neutrínók, egy tavalyi észlelésnek köszönhetően azonban most végre pont kerülhetett erre a rejtélyre.

Az Antarktisz egyik neutrínók vizsgálatára specializált obszervatóriumának segítségével ugyanis képesek voltak a csillagászok nagy erejű neutrínók észlelésére a sarkvidék déli részének eddig érintetlen jégtakarójában, melyek elég információkkal szolgáltak ahhoz, hogy visszakövethessék az útjukat, ezáltal rájöttek arra, hogy egy óriási elliptikus galaxisból, egy blazárból származhatnak.

A kérdéses galaxis 3,7 milliárd fényévre van Földünktől, a legnagyobb érdekessége pedig, hogy egy gyorsan forgó fekete lyuk található meg benne, és az Albertai Egyetem szakemberei szerint olyan messziről érkeztek a Földre a Naprendszeren kívüli neutrínók, hogy folyamatosan magukra szedték az értékes információkat és nyomokat, melyek rendkívül értékesek a csillagászok és a tudomány számára.

A neutrínók persze számtalan eltérő forrásból is származhatnak, így nem valószínű, hogy csak blazárok ontják magukból ezeket az alapanyagokat, hanem az elméletek szerint aktív galaxismagok, sőt kvazárok és szupernóvák is lehetnek a szülők.
6 hozzászólás

Porthos

6 éve, 2 hónapja és 11 napja

Újabb titok megfejtve! mosolygó smiley

válasz erre

betyár

6 éve, 2 hónapja és 11 napja

Nem is tudtam, hogy ilyen létezik.

válasz erre

Levi87

6 éve, 2 hónapja és 11 napja

Wow! meglepett smiley Na nem mintha sokra mennénk vele hogy már tudjuk. röhögő smiley Illetve az is jó lenne ha kiderülne, hogy csinálja azt hogy mindenen átjut.

válasz erre

Direktor

6 éve, 2 hónapja és 11 napja

Egy év múlva meg kiderül, tévedtek, mégsem onnan jönnek. röhögő smiley

válasz erre

Fikarc

6 éve, 2 hónapja és 11 napja

Elképesztő hogy ilyen is kiderült! meglepett smiley

válasz erre

CharlieFirpo

6 éve, 2 hónapja és 11 napja

Elég komoly, hogy most hirtelen ennyi minden kiderült róla, eddig meg teljesen ismeretlen volt a dolog. meglepett smiley

válasz erre