A tudósok rájöttek, hogy lehet kivonni az oxigént a Hold kőzeteiből

2019. október 11.
7.3431
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Jelentős előrelépést tett az emberiség a Hold meghódításának érdekében, lévén a tudósok rájöttek arra, hogy miként lehet kivonni az égitesten található kőzetekben felhalmozott oxigént, ami akár a holdbázisok kialakítását is megtámogathatná.

A tudósok ugyanis már korábban rájöttek arra, hogy a holdi regolitokban nagy mennyiségű oxigén található, csakhogy ezek oxidként vannak jelen az égitesten, és mostanáig a tudomány nem tudott olyan módszerről, ami lehetővé tette volna ennek a kinyerését.

A problémát azonban nem is annyira a tudomány fejletlensége, mint inkább az okozta, hogy nem voltak megfelelő minták a kísérletezéshez, a Glasgow Egyetemnek azonban sikerült pontos másolatot készíteni ezekről, aminek jóvoltából elindulhattak az átfogó kísérletek.

Ezzel egyetemben pedig nem maradtak el az első eredmények sem, ezáltal a tudósok kifejlesztettek egy eljárást, aminek részeként sóoldatos elektrolízissel képesek voltak kinyerni az oxidként kőzetbe zárt oxigént a holdi regolithoz hasonló szerkezetből, ami a Holdon egy kifejezetten könnyedén használható megoldás lehetne.
3 hozzászólás

Fikarc

8 hónapja, 2 napja

Óriási előrelépés! Nem semmi.

válasz erre

Harder

8 hónapja, 2 napja

Az de komoly!

válasz erre

inkognito

8 hónapja, 2 napja

Nem lenne rossz megoldás.

válasz erre