A tudomány legújabb rejtélye: miért bocsát ki röntgensugarakat a Plútó?

2016. szeptember 20.
2.8811
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Amint a tudománynak sikerül választ találnia egy rejtélyre, rögtön újabb kérdéseket vet fel - így történt ez nemrégiben a Plútó kapcsán, amiről kutatók most megállapították, hogy rejtélyes módon röntgensugarakat bocsát ki.

Hogy miért olyan érdekes ez? Természetesen nem azért, mert nincs röntgengép a kisbolygón, sokkal inkább azért, mert a Plútónak a jelenlegi ismeretek szerint nincs mágneses tere, miközben elég távol is helyezkedik el a Naptól ahhoz, hogy a bolygó ilyesmit tudjon produkálni.

Hogy miként sikerült akkor a törpebolygónak mégis mindez? Erre a kérdésre egyelőre nem tudni a választ, ezáltal még azzal sem magyarázható a jelenség, hogy a planéta által kibocsátott gázok reakcióba lépnek a napszél részecskéivel - ami a Szaturnusz esetében idéz elő hasonló hatást -, hiszen a röntgensugárzás sokkal intenzívebb annál, mint ami megengedett és megmagyarázható volna egy ilyen jelenség hatására - pláne egy Kuiper-övben fekvő objektum esetén.

Egy elmélet szerint egyébiránt nem kizárt, hogy a Plútónál tapasztalt röntgensugarakat a bolygóközi mágneses mező válthatja ki, de ha így is van, akkor azt kellene megmagyaráznia a tudománynak, hogy miért vonz magához a Plútó több töltött részecskét, mint ami normális lenne?
1 hozzászólás

TEchie

8 éve, 2 hónapja és 23 napja

Mindig van ezzel a kis törpével valami amire odafigyel az emberiség... mosolygó smiley

válasz erre