A Tejútrendszer központi fekete lyuka a komplex mágneses mezeje miatt tér el a többitől

2019. június 16.
3.5771
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A Tejútrendszer közepén található Sagittarius A* szupermasszív fekete lyuk súlya a Nap tömegének 4,6 milliószorosával bír, más központi fekete lyukakkal ellentétben viszont egy kifejezetten "csendes" jelenségnek számít.

Értendő ezalatt, hogy példának okáért nem bocsát ki magából intenzív sugárzást, ami az egész galaxisra hatással lenne, és könnyen meglehet, hogy most a csillagászok rájöttek, mi okozza ezt. A galaxis központja körüli por- és gázfelhőket vizsgálva tudták tüzetesebben is megismerni a Sagittarius A* körüli mágneses mezőt, melyből kiderült, hogy egy Y alakú terület a fekete lyuk körül telis-tele van meleg anyagokkal, valamint egy nagyobb, gyűrűszerű szerkezet is övezi, ami befelé áramlik.

Az Y alak minden karja saját mágneses mezővel rendelkezik, és a mindegyikük között kialakuló kölcsönhatás csökkentheti a bejutó anyag mennyiségét. Lényegében arról van szó, hogy a mágneses mező spirális alakja által a gáz- és porfelhők befelé áramlanak a fekete lyuk körüli pályára, ami egy sokkalta nyugodtabb, csendesebb központi lyukat eredményez, legalábbis a többihez hasonlítva.
3 hozzászólás

zender

5 éve, 2 hónapja és 11 napja

Nem sokat érünk egy ilyen felfedezéssel sajnos.

válasz erre

Levi87

5 éve, 2 hónapja és 12 napja

Gondolom ezeket is szépen szippantja befelé, magába.

válasz erre

Kisfaludy82

5 éve, 2 hónapja és 12 napja

Oké és mikor utazunk bennük? mosolygó smiley

válasz erre