A NASA tanulmánya szerint rákbetegséget kockáztat, aki a Marsra utazik

2018. október 02.
4.2621
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Várható volt, hogy miután a SpaceX karnyújtásnyira hozta a Mars meghódítását, a NASA vagy más nagyobb űrkutatási hivatalok előkapnak a fiókból egy sor kutatási anyagot, melyben a vörös bolygó felfedezésének veszélyeit taglalják.

Elsőként a NASA figyelmeztetett most arra, hogy a Georgetown Egyetem Orvosi Központjának közbenjárásával állatkísérletek segítségével sikerült bizonyítaniuk, hogy a vörös bolygó környezetében olyan jelentős a sugárterhelés, ami súlyos betegségeket idézhet elő az emberi szervezetben, az úgynevezett ionizáló sugárzás - ami ellen jelenleg nem lehet védekezni - ugyanis károsítja a bélrendszert - főként a vékonybél károsodhat -, és elősegíti a daganatos megbetegedések kialakulását.

Kamal Datta, a kutatás vezetője szerint jelenleg egyetlen olyan technológia sem áll az emberiség rendelkezésére, mely képes lenne tartósan megóvni az űrhajósokat a nehéz ionsugárzás káros hatásaitól, és bár léteznek módszerek, melyekkel a hatás ellensúlyozható, a maximális protekció azonban ezekkel sem garantált.

A kísérletek során a szakemberek bizonyították, hogy az emberi szervezetben a sejtek három-öt nap alatt képesek teljesen megújulni, az új sejtek ugyanis osztódnak és cserélik a régieket, ezt a folyamatot azonban a marsi sugárzás teljesen összezavarja, ami már rövid távon is beláthatatlan következményekhez, tumorok kialakulásához vezethet.
4 hozzászólás

vieces

9 hónapja, 1 hete

Furcsa, hogy most állnak ezzel elő, amikor egy magánvállalat akar eljutni a Marsra, ezzel megelőzve a NASA-t!
Vajon ez a NASA tervezett emberes marsi misszióit hogyan érinti, ők hogyan számoltak a védekezéssel korábban, ha az állításuk szerint lehetetlen?
Vagy inkább kérdezzük meg Opál Sándort az első magyar marsi utazót? :-D

válasz erre

Mordorer

9 hónapja, 1 hete és 1 napja

Ahány embert ez a dolog érint, nem lesz tömeges probléma.

válasz erre

Ronalddo

9 hónapja, 1 hete és 1 napja

Azért az odautazók csak fognak majd valamivel védekezni.

válasz erre

Direktor

9 hónapja, 1 hete és 1 napja

Engem ez a veszély nem fenyeget.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink