A NASA kijelölte azt a négy helyet, ahol mintát gyűjthet az OSIRIS-REx a Bennu aszteroidáról

2019. augusztus 14.
2.9711
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Az OSIRIS-REx küldetés roppant mód fontos, hiszen egy aszteroidáról történő mintavételről van szó, amit majd vissza fog hozni a Földre az űrszonda, egészen pontosan a Bennu aszteroidáról.

Az OSIRIS-REx már december óta vizsgálja, hogy hol lenne a legbiztonságosabb és legjobb hely a mintagyűjtésre, azonban a NASA most kijelölt négy pontot, ahol érdemes lenne megejteni a műveletet. Mindegyiket egy-egy madár után nevezték el, ezek a Nightgale (fülemüle) a Kingfisher (jégmadár) az Osprey (halászsas), és a Sandpiper (sárszalonka).

Mind a négy hely kicsi kráterekben vagy azok közelében található, és bennük több mintavételi régió is található. A jelenlegi spektrális elemzés érdekes tulajdonságokat tárt fel minden terepükben, a potenciálisan hidratált ásványoktól a szénben gazdag anyagokig, a sajátos sötét finomszemcsés talajon át minden megtalálható, ráadásul rendkívül alacsony hőmérsékleten.

A NASA kijelölte azt a négy helyet, ahol mintát gyűjthet az OSIRIS-REx a Bennu aszteroidáról - 2. kép

A következő négy hónapban az űrszonda folytatja a négy helyszín kivizsgálását, és elegendő adatot szolgáltat majd ahhoz, hogy a csapat megalapozott döntést hozhasson. 2020 elején az űrhajó megvizsgálja az utolsó két helyet, és 2020 végén jön le a minta gyűjtésére. A Földre való visszatérése 2023. szeptember 24-ig várható.
3 hozzászólás

login_password

1 éve, 2 hónapja és 19 napja

Jó soká fog visszatérni.

válasz erre

Fikarc

1 éve, 2 hónapja és 19 napja

Menőség. Szálljanak le mind a négyre.

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 2 hónapja és 19 napja

Ez az egyik legmenőbb küldetés mostanában, imádok minden infót róla!

válasz erre