A NASA bemutatta a legújabb űrruhákat

2019. október 17.
11.0351
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
A NASA bemutatta az űrruhák legújabb generációját, így az egész világ megismerhette, hogy milyen fazonok és technológiák segítségével juthat majd el az ember a jövőben a Holdra és a Marsra.

Az amerikai űrközpont rögtön két modellről is lerántotta a leplet, melyek az Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) és az Orion Crew Survivor System (OCSS) névre hallgatnak, közülük pedig előbbi gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint az eddig használt megoldások, de egy sokkal könnyebb, egyszerűbben használható kialakítást fejlesztettek ki hozzá, vagyis nem mozognak benne olyan nehezen az űrhajósok, és a kényelmük, a komfortérzetük is lényegesen magasabb.

Nem elhanyagolható továbbá, hogy a xEMU űrruhában az űrhajósok a saját törzsüket is el tudják már érni, de nem jelent majd gondot az sem, ha valamit a fejük fölé akarnak emelni, ezeket ugyanis korábban nem tették lehetővé a tömzsi kialakítások. Szintén nagy előny, hogy a szkafander bizonyos részei cserélhetők, javításuk pedig az eddigiekhez mérten olcsó, de az űrhajósok képesek például egyedül, segítség nélkül felvenni őket, ami mellett jó hír, hogy a kommunikáció, a mikrofonok és a hangszórók is jobb minőségűek lettek.

Az OCSS űrruháról ilyen sok konkrétum még nem látott napvilágot, de annyi biztos, hogy speciális szituációkhoz készült, ezáltal a fellövések és a visszatérések időpontjában kaphatnak majd szerepet, valamint olyan esetekben, amikor valamiért magas a rizikófaktor - ennek köszönhetően teljesen tűzálló kialakításúak, és a sisakjuk is nehezebben sérül, mint az xEMU esetében.A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Showcasing: New spacesuits for #Artemis generation astronauts! ????????????? ?? The red, white and blue Exploration Extravehicular mobility Unit (xEMU) is designed for planetary missions to the Moon and Mars and spacewalks outside the station. With new upgrades such as advanced mobility, enhanced communications systems and protection from extreme temperatures - our @NASAAstronauts will be able to accomplish more complex tasks on the lunar South Pole in 2024. ?? ?? The orange Orion Crew Survival System (OCSS) suit is designed for launch and re-entry, high-risk situations and emergencies. With upgrades such as enhanced mobility, a lighter, stronger helmet and fire resistant material - future astronauts will be kept safe during high-intensity situations.?? ?? Check out the link in bio for more! ?? ?? #NASA #spacesuits #fashion #space #Artemis #SuitUp

NASA (@nasa) által megosztott bejegyzés,

6 hozzászólás

petrovicsz

6 hónapja, 3 napja

Hát lehetne egy kicsit kisebb azért...

válasz erre

rDAVE

6 hónapja, 3 napja

Fikarc írta:
Nem lehetnek könnyűek.
Nem mintha annyira számítana.

válasz erre

techiii

6 hónapja, 3 napja

Ezen a terén van még hova fejlődni.

válasz erre

Fikarc

6 hónapja, 3 napja

Nem lehetnek könnyűek.

válasz erre

rDAVE

6 hónapja, 3 napja

betyár írta:
Továbbra is hatalmasak és biztosan nagyon kényelmetlenek.
És még mindig praktikusabb hétköznapokra, mint egy divatbemutató darabjai.

válasz erre

betyár

6 hónapja, 3 napja

Továbbra is hatalmasak és biztosan nagyon kényelmetlenek.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink