A Naprendszer születése óta nem érte szinte egy hangyányi változás sem az Ultima Thule égitestet

2019. május 17.
3.4491
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Újévkor a NASA a New Horizons űrszondával ellátogatott az eddigi legtávolabbi égitesthez, amivel az emberiség valaha találkozott, most pedig a küldetést végző csapat meg is osztott néhány információt ennek kapcsán.

Az Ultima Thule névre hallgató objektum sokkal komplexebb, mint azt előzetesen hitték a tudósok, megismerése pedig új betekintést nyújthat a kialakulásába, geológiájába és összetételébe. A kutatók azt sugallják, hogy a sziklás világ kvázi egy ősi ereklye, amely nagyjából érintetlen maradt - még a Nap hőjével szemben is állta a sarat -, mivel 4,5 milliárd évvel ezelőtt alakult ki.

A Naprendszer ezen korai szakaszát a bolygókialakulások jellemezték, az Ultima Thule pedig meg is rekedt ebben a fázisba, hiszen egy planetezimálról beszélünk, azaz egy kezdetleges bolygóról. Gyakorlatilag egy teljesen vörös égitestről beszélünk, a tudósok szerint az eddigi legvörösesebb, amit a Naprendszer külső részében valaha láttak.

Találtak metanolra, vízre, jégre és szerves molekulákra utaló elemeket a felszínen, de semmilyen hold, gyűrű, porfelhő vagy környező légkör nincs. Ezek az adatok mindössze a 10%-át teszik ki a New Horizons által gyűjtötteknek, egészen 2020-ig kell várnunk, mire a maradék 90% is feldolgozásra kerül.
4 hozzászólás

CharlieFirpo

9 hónapja, 3 hete és 2 napja

Azta de érdekes égitest ez!

válasz erre

Gólem

9 hónapja, 3 hete és 2 napja

Nem egy mai darab

válasz erre

techiii

9 hónapja, 3 hete és 2 napja

Nem semmi. Kár hogy nincs róla valami fotó.

válasz erre

login_password

9 hónapja, 3 hete és 2 napja

Ejha hat mondjuk 10% nem sok.

válasz erre