A líbiai sivatagi üveg meteorit becsapódás által jöhetett létre

2019. május 19.
3.4661
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Líbiában és Egyiptomban nem ismeretlen a sárga üveg fogalma, lévén több helyen is fellelni a kérdéses anyagot, melynek egyik darabját Tutanhamon fáraó sírjában fedezték fel, így arra a következtetésre jutottak, hogy ősi eredetű anyagról van szó.

Egy új tanulmány viszont tovább konkretizál, hiszen úgy vélik, hogy a "líbiai sivatagi üveg" egy meteorit becsapódás nyomán jött létre. Ha a számítások helyesnek bizonyulnak, az azt jelentheti, hogy a Föld és az aszteroidák ütközése mégsem annyira élet veszélyes, mint eddig hittük.

Nem tudni, hogy földet ért-e az aszteroida, de az biztos, hogy egy meglehetősen nagy égitestről van szó. Aaron Cavosie geológus kimondja, hogy a feltételezés azon alapszik, hogy csak és kizárólag meteorit becsapódások nyomán jöhet létre olyasfajta lökéshullám, miáltal nagynyomású ásványi anyag keletkezik.

Már a líbiai sivatagi üveg létrejöttének szempontjából is mindenképp izgalmas ez a felfedezés, ellenben az igazi jelentősége a már korábban említett becsapódásban rejlik, miszerint vélhetően nem kell attól tartanunk, hogy egy esetleges ütközés esetén az aszteroida darabkái becsapódnak a Földbe, óriási károkat okozva, mindössze a meteorit olvasztó hatása érvényesülhet ilyen esetben.
5 hozzászólás

CharlieFirpo

4 hónapja, 2 hete és 1 napja

Ez is csak egy tipp az ezerből... Sosem derül ki a valóság.

válasz erre

Porthos

4 hónapja, 2 hete és 1 napja

Kiváncsi lennék az indítékra... Ordibál valamit de nem értem hogy mit.

válasz erre

Levi87

4 hónapja, 2 hete és 1 napja

Mondjuk ezt azért gondoltam.

válasz erre

Kisfaludy82

4 hónapja, 2 hete és 1 napja

Azért mondjuk nem próbálnám ki...

válasz erre

Fikarc

4 hónapja, 2 hete és 1 napja

Érdekes felfedezés, de szerintem akit érdekel a téma, az eddig is tudta ezt.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink