A kvantumszinten nem csak egy irányba haladhat az idő egy friss tanulmány szerint

2021. november 28.
81.4451
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Egy új kutatás szerint az idő áramlása kvantumszinten nem feltétlenül csak egy irányba halad, ugyanis a kvantumrendszerek bizonyos feltételek mellett előre és hátrafelé is mozoghatnak az időben.
 

Az ahogyan mi a mi szintünkön megtapasztaljuk az időt, talán nem egészen az idő valódi természetét jelenti. Az idő az univerzum egyik nagy rejtélye, melyről tudjuk, hogy a múltból a jövőbe ugyanabba az irányba halad. Ezt a bizonyos irányt az entrópia fogalmával, egy rendszer rendezetlenségének mértékével hozták összefüggésbe. Egy izolált rendszerben, mint amilyen a mi világegyetemünk, az entrópia mindig növekedni fog, és a növekedés iránya megegyezik az idő múlásának irányával.

Mint arról a Communications Physics című folyóiratban beszámoltak, a kutatók olyan jelenségeket vizsgáltak, ahol az entrópia változása kicsi. A kvantummechanika alapvető tulajdonságai alapján lehetséges, hogy az entrópia spontán csökkenhet, mintha visszafelé haladnánk az időben. Egy másik fontos kvantummechanikai tulajdonságot is felhasználtak, a szuperpozíciót - ebben az állapotban a fizikai rendszered többféle konfigurációban létezhet.

Dr. Giulia Rubino, a Bristoli Egyetem vezető szerzője szerint ha egy jelenség nagy mennyiségű entrópiát termel, az időbeli visszafordulás megfigyelése olyan valószínűtlen, hogy lényegében lehetetlenné válik. Ha azonban a keletkező entrópia elég kicsi, akkor nem elhanyagolható a valószínűsége annak, hogy egy jelenség időbeli megfordulása természetes módon bekövetkezik.

Példának felhozta Rubino a reggeli rutinunk során elvégzett dolgok sorrendjét. Ha megmutatnák, ahogy a fogkrémünk a fogkeféről visszakerül a tubusba, nem lenne kétségünk afelől, hogy ez a napunk visszatekert felvétele. Ha azonban óvatosan összenyomnánk a tubust, hogy a fogkrémnek csak egy kis része jöjjön ki, nem lenne olyan valószínűtlen, hogy megfigyeljük, amint a tubus dekompressziója által beszívott fogkrém újra visszatér a tubusba.
7 hozzászólás

CharlieFirpo

1 hónapja, 3 hete és 5 napja

Nekem. mindegy, ha számomra csak egy irányba halad így is úgy is...

válasz erre

petrovicsz

1 hónapja, 3 hete és 5 napja

Nagy dolog, ezt már a Tenetben is elmondták.

válasz erre

Ronalddo

1 hónapja, 3 hete és 5 napja

Összezavarodtam.

válasz erre

Gólem

1 hónapja, 3 hete és 5 napja

Hát ez nekem magas.

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 3 hete és 5 napja

Biztos baromi nagy lóvét akasztott le valaki ezért az elméletért, pedig isten bizony ezt én is el tudtam volna mondani.

válasz erre

Harder

1 hónapja, 3 hete és 5 napja

Sokra megy az emberiség ezzel a tudással...

válasz erre

login_password

1 hónapja, 3 hete és 5 napja

Ezek a kvantum elméletek nem igazán nekem valók. Elég nehéz őket megérteni.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink