A kutatók szerint már veszélyesen sok a műanyag hulladék az Északi-sarkvidéken

2018. április 25.
3.6101
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Igencsak aggasztó jelentéseket tettek az Alfred Wegener Kutatóintézet munkatársai a napokban, miután a Nature Communications lap hasábjain ismertették legújabb eredményeiket az Északi-sarkvidék állapotáról.

Mint kiderült, az Arktisz kérdéses régiójából gyűjtött jégminták vizsgálatából arra a következtetésre jutottak, hogy literenként legalább 12 ezer darab mikron méretű műanyagdarabkát tudtak kimutatni az északi jégből, amit egy új technológiának, az infravörös spektrométernek köszönhetően sikerült ilyen alaposan meghatározni.

A tanulmányban a kutatók kijelentették, hogy az eredmény még őket is meglepte, hiszen nem gondolták volna, hogy ilyen sok műanyag raktározódik a sarkvidéki jégben, melynek összetevői között a legkülönfélébb csomagolóanyagokat, nejlonokat, sőt a cigarettafiltert alkotó cellulóz-acetátot is nagy mennyiségben kimutatták, de jelentős mértékben leltek halászhálókból származó nejlonra és halászhajókra jellemző lakkrészecskékre is.

A kimutatás azért is aggasztó, mert a sok műanyag az olvadás során az óceánokba kerülhet, apró méretüknek hála pedig nemcsak a nagyobb élőlények, hanem az aprócska csillós állatok is fel tudják falni őket.
4 hozzászólás

Levi87

6 éve, 6 hónapja és 1 napja

Hihetetlen bakker. szomorú smiley Összegyűlik a szemét a sarkakon vagy mi? meglepett smiley

válasz erre

gadam89

6 éve, 6 hónapja és 1 napja

CharlieFirpo írta:
Ez rohadt szomorú már megint. szomorú smiley Mi lesz így a Földdel?
Mindig rossz ilyet hallani. De megnyugtat a tudat hogy egyszer végre élhetetlenné teszi számunkra az itteni létet és megváltozik, majd újra "megtisztul". Ez nem most lesz, de az alap tézis: Nekünk szükségünk van a Földre. A Földnek viszont nincs ránk

válasz erre

Kisfaludy82

6 éve, 6 hónapja és 1 napja

Bravó baszki. Egyre jobb. wtf smiley

válasz erre

CharlieFirpo

6 éve, 6 hónapja és 1 napja

Ez rohadt szomorú már megint. szomorú smiley Mi lesz így a Földdel?

válasz erre