A kutatók olyan adathordozón dolgoznak, amin akár 700 TB-nyi adat is elfér

2021. március 17.
21.3081
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A kutatóknak sikerült 28 000 25 GB-os blu-ray adathordozónak megfelelő adatot becsomagolni egy 12 cm-es optikai lemezbe, ezzel elérve a becsült 700 TB kapacitást, amihez hasonló példa korábban még sosem volt.

Az akadémikusok a Sanghaji Tudományos és Technológiai Egyetemről (USST), az RMIT Egyetemről és a Szingapúri Nemzeti Egyetemről (NUS) együtt dolgoztak azon mechanizmus bemutatásán, amely javítja az optikai adathordozók sűrűségét.

Kutatásuk az adatok tárolásának hatékony eszközeinek megtalálására irányuló folyamatos erőfeszítések része, miközben csökkentik az adatközpontok szénkibocsátását azáltal, hogy megszüntetik az egyébként is korlátozott élettartamú mágneses adathordozók használatát.

A kutatók új nanokompozit anyagot használnak, amely a grafén-oxidot a felkonvertált nanorészecskékkel (UCNP) ötvözi, hogy példátlan adatsűrűséget érjenek el.

A kutatók azt is megjegyzik, hogy a technológia olcsó, folyamatos hullámú lézereket használ, amelyek tovább segítenek csökkenteni az üzemeltetési költségeket a hagyományos optikai írási technikákhoz képest, amelyek drága és terjedelmes impulzusú lézerekre támaszkodnak.
4 hozzászólás

Huginn

3 éve, 4 hónapja és 8 napja

Igen ám, de az optikai lemezek kb. kivesztek a blu-ray idejében... Az eredmény szép, de az irány nem éppen jó.

válasz erre

petrovicsz

3 éve, 4 hónapja és 9 napja

inkognito írta:
Azon asszem elfér néhány film és sorozat röhögő smiley
Pontosan ugyanez jutott eszembe. röhögő smiley Ha minden játékomat meg filmemet rápakolnám akkor is maradna még vagy 695 terra. röhögő smiley

válasz erre

Levi87

3 éve, 4 hónapja és 9 napja

Azzal el lehetne lenni azért. röhögő smiley

válasz erre

inkognito

3 éve, 4 hónapja és 9 napja

Azon asszem elfér néhány film és sorozat röhögő smiley

válasz erre