A klímaváltozás akár 9-szer valószínűbbé és halálosabbá teheti az európai árvizeket

2021. augusztus 31.
53.5601
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A globális felmelegedés növelte a júliusban Németországot és Belgiumot pusztító árvizek valószínűségét és intenzitását, amelyek több mint 200 emberéletet követeltek és több milliárd euró kárt okoztak - derül ki a világ vezető tudósainak kedden közzétett tanulmányából.
 

Az infók szerint az ilyen extrém események előfordulásának esélyét ezekben a régiókban akár kilencszer nagyobb valószínűséggel tette lehetővé az emberi tevékenység miatti felmelegedés.

A klímaváltozás az egy nap alatt mért maximális csapadékmennyiséget is 3-19 százalékkal növelte - derül ki a világ különböző kutatóintézeteinek szakértőit tömörítő World Weather Attribution (WWA) tudósaiból.

A szerzők különböző modelleket futtattak annak felmérésére, hogy a felmelegedés hogyan befolyásolta a csapadék maximális mennyiségét egy vagy két nap alatt a leginkább érintett régiókban.

A németországi Ahr és Erft vízgyűjtőben és a belgiumi Meuse-völgyben a csapadék nagy mértékben megdöntötte a történelmileg megfigyelt csapadékrekordokat.

A tanulmány egy tágabb régiót is megvizsgált, amely az Alpok északi részétől Hollandiáig terjedő területet foglalja magában, amelyet kisebb mértékben érintett.
6 hozzászólás

CharlieFirpo

2 hónapja, 1 napja

Szép, új világ...

válasz erre

Kisfaludy82

2 hónapja, 1 napja

****a, egyre jobb hírekérkeznek.

válasz erre

Levi87

2 hónapja, 1 napja

Sajnos a saját szemünkkel is látjuk...

válasz erre

Fikarc

2 hónapja, 2 napja

Nagyon **** hogy már remény sincs, hogy helyrehozhassuk.

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 2 napja

Brutálisan romlik a helyzet.

válasz erre

inkognito

2 hónapja, 2 napja

Ehhez nem is kell nagy kutatás. Tudjuk.

válasz erre