A kiírthatatlan Windows XP

2013. október 05.
1.1831
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
androgeek techmag profilja, adatai
androgeek techmag
2001-ben, szerintem senki nem gondolta volna Redmondban, hogy a legnépszerűbb operációs rendszerüket készülnek kiadni.
Advertisement

Pedig ez történt: 2001. október 25-én kereskedelmi forgalomba hozták legújabb operciós rendszerüket, a Windows XP-t. Ennek lassan már 12 éve. Tizenkét év már önmagában véve is nagy idő, hát még az IT világában, ahol a ma történései a holnap múltja. Mégis, az XP megélt három frissítőcsomagot, túlélte az "első" (mainstreem) terméktámogatás megszűnését (2009. április 14.) , és jelenleg is várja a kiterjesztett terméktámogatás 2014. április 8-i megszűnését.

Bár már rég matuzsálemi korba lépett az XP, a Net Applications legfrissebb statisztikája szerint, az operációs rendszer köszöni szépen, de még mindig jól érzi és tartja magát. A grafika eléggé meggyőző.



 

Bár az utód, Windows 7 már négy éve van lassan jelen hétköznapjainkban, nem tudott számottevően "ráverni" elődjére. (Arról nem is beszélve, hogy neki is "ketyeg az óra", mert a mainstreem támogatása jövőre (január 13-án) megszűnik.)

Érdekes monumentuma a statisztikának, hogy a különböző linux disztribúciók (kiadások) jelenleg közel kétszer olyan népszerűek, mint az éppen aktuális(sá váló) Windows 8.1

Visszatérva az XP-re: nehéz lenne megmondani a sikerének a titkát. Nyilvánvalóan szerepet játszanak olyan tényezők is, mint a vállalati szintű IT beruházások gazdaságossá tétele és fenntartása; de nem zárható ki az otthoni felhasználók sem, és itt elsősorban például az idősebb korosztályra gondolok.
nincs még hozzászólás