A jövőben robotok segíthetnek a tengeri szélturbinák megépítésénél

2022. június 04.
46.4631
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
Ha a megújuló energiákra gondolunk, akkor eszünkbe jutnak a hatalmas szélturbinák, melyeket nem csak a szárazföldön telepítenek, hanem a tengereken is, ám ezeknek a megépítése évekbe telik - azonban most egy új technológiának köszönhetően ez változhat.

A jövőben ugyanis robotok építhetik ezeket a monumentális erőműveket , így egy-egy szélerőmű-park - ami jelenleg akár évekig is épülhet, hiszen nagyon nehéz a tengeren minden alkatrészt odaszállítani és tűpontossággal a helyére rakni - hamarabb emelkedhet ki a tengerből. Amióta elkezdődött az ukrajnai háború, egyre több európai ország igyekszik megszabadulni az orosz energiafüggőségtől és akár új, innovatív fejlesztésekbe is belekezdene.

Az X-Laboratory, az Európai Űrügynökség egykori kutatója, André Schiele által alapított vállalat olyan szoftvereket és robotrendszereket készít szélturbina-építő cégeknek, melyek lehetővé teszik az óriásdaruk távvezérlését anélkül, hogy a hajót a tengerfenékhez kellene rögzíteni.

A jövőben robotok segíthetnek a tengeri szélturbinák megépítésénél - 2. kép

A robotok képesek olyan pontosan összerakni a turbinákat, hogy azok a legnagyobb hatékonysággal tudjanak működni, ráadásul rövidebb idő alatt készül el. A technológia több mint 25%-kal csökkentheti a szélerőműparkok telepítésének teljes idejét, mivel szélsőséges körülmények között is zajliok az építkezés.
4 hozzászólás

Kisfaludy82

2 éve, 11 napja

De menő. meglepett smiley

válasz erre

Porthos

2 éve, 11 napja

Ez a jövő, ilyesmit kéne folyamatosan fejleszteni.

válasz erre

CharlieFirpo

2 éve, 12 napja

Jól hangzik! meglepett smiley Tiszta scifi. mosolygó smiley

válasz erre

Mordorer

2 éve, 12 napja

De menő! meglepett smiley

válasz erre