A jövőben robotok porozhatják majd a virágokat is?

2017. január 31.
3.7471
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Elképesztő fejlesztésről számolt be a Draper kutatócsoport az IFL Science hasábjain, akik bejelentették, hogy egy különleges szitakötő-robot megalkotásába fogtak, amely egyfajta hibridként szolgál, hiszen félig robottá alakítja át a rovarokat.

A mérnökök beszámolója szerint sikerült alkotniuk egy olyan eszközt, amelyet a szitakötők hátára tudnak erősíteni, és amivel képesek stimulálni az állatok idegsejtjeit, ezáltal kvázi egyfajta drónként tudják irányítani az élő állatokat.

A szerkezet kizárólag a rovar mozgásszerveit szabályozó rendszerekre lesz hatással, méghozzá speciális gének adagolásával, amelyek képesek megváltoztatni az állatok neuronjainak működését. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a rovarok idegrendszerébe kifinomult mérnöki munkával elhelyezett optódák révén különféle fényhatásokkal tudják stimulálni az állatok motoros mozgását.

A jövőben robotok porozhatják majd a virágokat is? - 2. kép

Jesse J. Wheeler, a projektben résztvevő egyik orvosbiológus mérnök szerint találmányukkal valami igazi újdonságot, egy apró légi járművet alkottak meg, amely nemcsak könnyebb, hanem egyben észrevehetetlenebb is, mint bármelyik eddig alkotott emberi szerkezet.

Mindez nem véletlen, hiszen a találmány a technológia minden határát alaposan kitolja, legyen szó akár a miniatürizálásról, akár az energia-hasznosításról vagy éppen a mozgásérzékelésről, amit ilyen kicsiben együtt még soha nem alkalmaztak korábban.

Amennyiben a tudósoknak sikerül a szitakötőkkel sikeres teszteket folytatniuk, és még tovább miniatürizálniuk alkotásukat, a jövőben alapjaiban tudnák befolyásolni az állati biológiát, ezáltal például az egyre komolyabb problémát okozó beporzási gondokat is orvosolnák ezzel.
3 hozzászólás

betyár

7 éve, 9 hónapja és 9 napja

Elég futurisztikus.

válasz erre

CharlieFirpo

7 éve, 9 hónapja és 10 napja

Jobban örülnék ha nem manipulálni akarnák a kis lények agyát hanem más megoldást keresnének, de értem hogy a problémát (eltűnő méhek) meg kell oldani valahogy,

válasz erre

rDAVE

7 éve, 9 hónapja és 10 napja

Hát igen, komoly problémák megoldására is lehetne használni, de helyette a kormány fel fogja vásárolni, hogy kémkedhessen, párat meg a perverzebb alkalmazottak titokban kukkolásra fognak használni.

válasz erre