A Hubble új megfigyelései megerősíthetnek egy teóriát a sötét anyagról

2020. január 10.
9.6701
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Egy új módszert és az általános relativitást alkalmazva a Hubble Űrtávcsővel megfigyelhették a tudósok a valaha volt legkisebb sötét anyag halmazt, ami nagyjábból 100 ezerszer kevésbé lehet masszív, mint a Tejútrendszer sötét anyaga.

Ez a megfigyelés megerősítheti az úgynevezett "hideg sötét anyag" teóriát, amit már nagyon régóta próbálnak bebizonyítani. A kutatók úgy vélik, hogy egyrészt van a "forró" sötét anyag, ami azt takarja, hogy ezek a részecskék fénysebességgel mozognak, míg a "hideg" sötét anyag részecskék a relatív sebességnél lassabban haladnak.

Az űrtávcsővel különösen fényes galaxisokat monitoroztak, amelyekben van szupermasszív fekete lyuk, a procedúrát pedig a kutatók úgy jellemzik, hogy úgy kell elképzelni, mintha ez a nyolc galaxis óriási nagyítók lennének.

A kis sötét anyag halmazok megtörnek ezeken a nagyítókon keresztül, majd megvizsgálták a képek látszólagos fényességét és helyzetét. Ezeket összehasonlították azokkal az előrejelzésekkel, amelyek szerint az Einstein-keresztnek (gravitációs lencsehatást mutató kvazár) sötét anyag nélkül kell kinéznie és voilá: így bukkantak rá a valaha volt legkisebb sötét anyag halmazra.
5 hozzászólás

Salamander

7 hónapja, 2 hete

Levi87 írta:
Olyan mindegy, hogy mi van és mi nincs, amíg a Holdig képtelen eljutni az emberiség...
A holdra szállás a 60-as években akkora kamu volt, mint annak a rendje.
Azóta sincs senki a holdon, még korhadt kis űrbázist sem sikerült telepíteni - azóta sem. Azt a föld körül keringő ****ságot (űrállomást) is az oroszok tákolták össze.
Na szóval egyetértek...

válasz erre

Levi87

7 hónapja, 2 hete és 3 napja

Olyan mindegy, hogy mi van és mi nincs, amíg a Holdig képtelen eljutni az emberiség...

válasz erre

Fikarc

7 hónapja, 2 hete és 3 napja

Mindig csak a teóriák, de semmi konkrétum. Repüljenek már be egybe, aztán derítsék ki, mi is az.

válasz erre

Kisfaludy82

7 hónapja, 2 hete és 4 napja

Akkor ez biztos nem jó féreglyuknak.

válasz erre

CharlieFirpo

7 hónapja, 2 hete és 4 napja

De fura hogy még ezek sem ugyanolyanok.

válasz erre