Egy új eljárásnak köszönhetően akár vissza is fordítható a halláskárosodás

2022. május 04.
43.5051
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
cuckoo profilja, adatai
cuckoo
A WHO adatai szerint jelenleg több, mint 1,5 milliárd embert érint valamilyen formában a halláskárosodás és ez a szám 2030-ra meg is duplázódhat - és bár széleskörű a paletta, mely szerint valakit ebbe a kategóriába sorolhatunk, jelenleg csak a hallókészülékek vannak jelen, mint megoldás.

Az MIT kutatói azonban most egy frissen alapított vállalat révén a korszerűbb megoldásokon gondolkoznak. Bár a halláskárosodásnak sok fajtája van, a leggyakoribb mégis az idegi hallásvesztés. Ebben az esetben a fülben lévő szőrsejtek elhalása révén szakad meg a fül és az agy közötti információ továbbítás.

Az öregedési folyamatokon túl a magas vérnyomás, a magasfokú zaj, a cukorbetegség és egyéb más okok is rontják a helyzetet. Jeff Karp, David Lucchino és két munkatársuk még 2010-ben kezdtek bele ennek kapcsán több kísérletbe progenitor sejtekkel, ami - hasonlóan az őssejthez - képes arra késztetni a rosszul vagy nem működő molekulákat, hogy aktivizálódjanak. A Frequency Therapeutics létrehozásával tesztelési fázisba lépett a kutatás.

Egy friss közlemény alapján kimondható, hogy az új eljárás által visszafordítható bizonyos mértékben a halláskárosodás. A vállalat most nagy fába vágja a fejszét, ugyanis a kezdeti eredmények után most egy 124 fős klinikai vizsgálat előtt állnak. Az eredmények jövőre várhatóak és amennyiben bíztatóak, a későbbiekben elkezdődhet a gyógyszerfejlesztés is.
6 hozzászólás

inkognito

2 éve, 1 hónapja és 15 napja

Ez óriási előrelépés lenne.

válasz erre

betyár

2 éve, 1 hónapja és 15 napja

Ejha ez nagyon komolyan hangzik.

válasz erre

Ronalddo

2 éve, 1 hónapja és 16 napja

Aztamindenit! meglepett smiley Ha ezt mondjuk a látással is meg tudják majd csinálni, az még durvább lesz!

válasz erre

Porthos

2 éve, 1 hónapja és 16 napja

Na eeeeez durvaaaa! meglepett smiley

válasz erre

CharlieFirpo

2 éve, 1 hónapja és 16 napja

Woooooow! meglepett smiley Ez de nagyon jó hír!!!

válasz erre

Kisfaludy82

2 éve, 1 hónapja és 16 napja

Ó de imádom az ilyen híreket, amikor valós fejlődés van valamiben. mosolygó smiley

válasz erre