A Google kutatói szerint valóban sikerült elérniük a kvantumfölényt

2019. október 24.
7.9331
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Óriási bejelentést tett a Google keretein belül a kvantumszámítógépeket kutató AI Quantum csapat, akik a Kaliforniai Egyetemmel karöltve arról adtak hírt, hogy hivatalosan és bizonyíthatóan is képesek voltak elérni a kvantumfölényt.

A The Washington Post beszámolója szerint a Google már szeptemberben kiadott egy tanulmányt a téma kapcsán - amit később visszavontak -, most azonban hivatalosítva is megjelent a Nature hasábjain, és mint kiderült belőle, a keresőóriás tudósai elérték a kvantumfölényt, azaz olyan teljesítményt értek el, ami bőven túllépte hagyományos számítógépekét.

A tanulmányban konkrét számokat is olvashatunk a tudományos levezetés mellett, így megtudtuk, hogy alig 3 és fél percbe telt a Google kvantumszámítógépének elvégeznie egy olyan számítást, amire egy hagyományos számítógép csak 10 ezer év alatt lett volna képes.

Bár egy teljesen haszontalan számítási műveletről volt szó, a tanulmánynak máris vannak kritikusai, így példának okáért az IBM, akik úgy vélik, hogy a Google tudósai jól elszámolták magukat, egy jó szuperszámítógép ugyanis 2 és fél év alatt elvégezte volna ezt a műveletet.
3 hozzászólás

zender

4 éve, 10 hónapja és 15 napja

Brutál! meglepett smiley

válasz erre

Gólem

4 éve, 10 hónapja és 15 napja

Ha van mire használva akkor van értelme, ha nincs akkor nincs.

válasz erre

techiii

4 éve, 10 hónapja és 15 napja

Ha nincs értelme akkor minek csinálták?

válasz erre