A globális felmelegedés miatt zöldellni kezdett az Antarktisz hótakarója

2020. május 24.
9.5331
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A klímaváltozás negatív hatásai folyamatosan megmutatkoznak a planétánkon, uggyanis most éppenséggel az Antarktisz kapcsán jött a friss megfigyelés, miszerint szépen lassan zöldell a fehér hótakaróval borított terület.
 

A Cambridge-i Egyetem brit csapata és a Brit Antarktisz Felmérés az Európai Űrügynökség Sentinel 2 műholdját használta az algák virágzásának térképezésére. Mikroszkopikus algák virágozhatnak a hó felületén, zöldre vagy narancssárgára vagy akár vörösre színezve.

Hogy ez miért rossz? A hó felületén ülő alga blokkolja annak képességét, hogy tükrözze a Nap sugarait, ehelyett azáltal, hogy felszívja, növeli az olvadás esélyét. A fehér hó a Nap sugárzásának körülbelül 80 százalékát, míg a zöldellő hó csak körülbelül 45 százalékát tükrözi.

A Nature Communications tudományos lapban a csoport 1679 különféle ilyen esetet jelentett, amelyek együttesen 1,9 négyzetkilométert tesznek ki a félszigeten, ebből kétharmaduk alacsony tengerszint feletti magasságban van.

Az algák csak egy meghatározott hőmérsékleti tartományban, a vízfagyáspont körül, novemberben és februárban fordulnak elő. Nem tud túlélni túl meleg vagy túl hideg hőmérsékleten. A sarki régiók gyorsabban felmelegednek, mint bárhol máshol a bolygón, így ezeknek a szigeteknek néhány része elveszíti nyári hótakaróját, míg a kontinens tengerparti régióiban az algák virágzása az elkövetkező évtizedekben jelentősen növekszik.

Nézd nagyban ezt a videót!5 hozzászólás

zender

8 hónapja, 1 hete és 4 napja

Szomorú maga a látvány és a tény hogy ez megtörténik, miattunk. De biztos vagyok benne hogy a természet rendet tesz, megoldja. Felfrissül, más lesz.

válasz erre

Harder

8 hónapja, 1 hete és 4 napja

Durván néz ki.

válasz erre

Kisfaludy82

8 hónapja, 1 hete és 5 napja

Csak szegény állatokat sajnálom nagyon...

válasz erre

CharlieFirpo

8 hónapja, 1 hete és 5 napja

Elképesztő, hihetetlen.

válasz erre

Levi87

8 hónapja, 1 hete és 5 napja

Aztarohadt életbe!

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink