A globális felmelegedés miatt még kékebb lesz a bolygónk

2019. február 06.
4.8631
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Újabb nézőpontból vizsgálták meg az MIT kutatói a globális felmelegedés következményeit, lévén kiderült, hogy pár évtized múlva még kékebbé változnak a Föld tengerei és óceánjai a klímaváltozás hatására.

Mindezt pedig ráadásul szabad szemmel is láthatjuk majd a műholdképeken, de hogy mégis mi áll a folyamat hátterében? Meglepő, de sós vizekben nagy mennyiségben élő fitoplanktonok miatt számíthatunk erre a rendhagyó változásra, lévén a felmelegedés hatására ezeknek a szabad szemmel nem látható kis lényeknek a száma jelentős csökkenésnek indult.

Jelenlétük márpedig alapjaiban határozza meg az óceánok és a tengerek színét, amit főként a műholdképeken láthatunk halványkékes vagy zöldes árnyalatban, azonban tömeges kihalásuk miatt a víz színe már évtizedeken belül sokkal sötétebb kékké változhat.

Az átszíneződés természetesen még egy élhető probléma lenne, nagyobb baj az MIT tudósai szerint, hogy a fitoplanktonok nagy mértékben hozzájárulnak bolygónk légkörének oxigénháztartásához, pontosabban annak fenntartásához, tehát számuk drasztikus csökkenése jelentősen megtámogathatja a felmelegedés mértékét.
3 hozzászólás

Levi87

5 éve, 7 hónapja és 19 napja

Basszus de durva. meglepett smiley

válasz erre

Porthos

5 éve, 7 hónapja és 19 napja

SZomorú, még valami ami előrelendíti jobban a felmelegedést. szomorú smiley

válasz erre

techiii

5 éve, 7 hónapja és 19 napja

Hogy ez jó vagy rossz nehéz megmondani, de inkább rossz.

válasz erre