A génmódosítással már az anyaméhben orvosolhatók lennének a génmutációk

2019. február 20.
3.2411
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Bár rendkívül megosztott a világ a génmódosítás tudományával kapcsolatban, azonban az Észak-Karolinai Egyetem munkatársai a minap bejelentették, hogy ezzel a megoldással már az anyaméhben génmutációk egész sorát lehetne gyógyítani.

Az egyetem tudósai egyelőre csak egy ritka betegséget, az Angelman-szindrómát emelték ki a sorból, amiről elmondták, hogy bár egyelőre csak elméleti szinten létezik a kapcsolódó eljárás, de részeként egy vírust fecskendeznének a magzat agyába még az anyaméhen belül, ami olyan molekulákat juttatna az idegsejtekhez, melyek képesek lennének az imént említett génmutáció során keletkező hibákat orvosolni, vagyis egészséges kisbaba születhet.

Az Angelman-szindróma egy ritka genetikai betegség, ami 15 ezer gyermekből mindössze egyet érint átlagosan, lényege pedig, hogy a leendő baba túl kis méretű aggyal születik, ezért sokszor súlyos fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki nála a kommunikációt vagy a mozgást vezérlő központban.

Az egyetem neurológus professzorai egérkísérleteken már képesek voltak jó eredményeket elérni a génszerkesztéssel, aminek során az UBE3A nevű gént módosították ahhoz, hogy a szindrómát kiüthessék, lévén ez a gén ilyen esetben egyáltalán nem működik, gyakran teljesen hiányzik a betegből.

A tudományos világ természetesen nagyon szkeptikus a génterápia kapcsán, lévén eddig még soha nem kísérleteztek a tudósok olyan megoldással, aminek részeként egy magzat agyába közvetlenül vírusokat fecskendeztek.
3 hozzászólás

Harder

1 éve, 8 hónapja és 20 napja

Ez lenne a génmanipulálás lényege ugyebár. Nem kén ellene kardoskodni senkinek, ez a fejlődés velejárója.

válasz erre

Direktor

1 éve, 8 hónapja és 20 napja

Sajnos a fejlődéshez szükség van kísérletekre, ezt meg kell érteni. Akármilyen drasztikusan is hangzik.

válasz erre

csirkee

1 éve, 8 hónapja és 21 napja

Elég veszélyesen hangzik anyaméhben a génmódosítás.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink