Advertisement

A fukusimai radioaktív szennyezés széles körben el fog terjedni egy új tanulmány szerint

2021. december 05.
68.2401
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A japán kormány idei döntése, miszerint 2023-tól kezdve a Csendes-óceánba engedi a fukusimai radioaktív vizet, széles körű riadalmat és felháborodást váltott ki, és egy új tanulmány újjáélesztheti ezt.

A tanulmány ugyanis kimutatta, hogy a kibocsátott trícium gyorsan elterjed a Csendes-óceán széles területén, és végül más óceánokba szivárog. A koncentráció azonban olyan végtelenül alacsony lesz, hogy ez a legkisebb veszély, amellyel a csendes-óceáni ökoszisztémáknak szembe kell nézniük - ha egyáltalán veszélynek számít.

Ez azonban felveti a kérdést, hogy a tervezett kibocsátásból a tengerbe kerülő radioaktív részecskék valójában milyen messzire jutnak, és milyen idő alatt. A National Science Review című folyóiratban közzétett modellezés megadja a választ.

A tanulmány szerint az óceáni áramlatok 120 nap alatt hatalmas területen - 30. szélességi és 40. hosszúsági fokon, azaz a Csendes-óceán több mint egytizedén - fogják átsöpörni a Japánból származó szennyező anyagokat. Kezdetben a terjedés nagy része a hosszúsági fokok mentén történik, és egy sávot hoz létre a Csendes-óceánon, amelynek középpontja az északi szélesség 35. fokán-án van.
5 hozzászólás

CharlieFirpo

1 hónapja, 3 hete és 3 napja

Fantaszikusan hangzik, a vízi élővilág biztos imádni fogja.

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 3 hete és 4 napja

Elgurult a gyógyszer?

válasz erre

Fikarc

1 hónapja, 3 hete és 4 napja

Roppant jól hangzik.

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 3 hete és 4 napja

Ezek normálisak?

válasz erre

login_password

1 hónapja, 3 hete és 4 napja

Ez az atom nagyon veszélyes dolog.

válasz erre