A Földhöz hasonló folyamatokat figyeltek meg a Titánon

2019. április 17.
1.3281
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Azt már korábban bebizonyították a csillagászok, hogy a Szaturnusz egyik holdjaként ismert Titán a Naprendszer talán egyik olyan bolygója, ahol a Földhöz hasonlóan folyékony halmazállapotban található a víz.

A John Hopkins Egyetem munkatársai a Cassini űrszonda adatainak elemzésével azonban most még tovább pontosították ezeket a feltételezéseket, a legfrissebb állítások szerint ugyanis olyan tóképződés van a planétán, ami a földi víz körforgásához kapcsolódó folyamatokkal írható le a legkönnyebben.

A kutatók ugyanis olyan fantomtavakról beszéltek, melyek a planéta hidegebb időszakaiban jól megfigyelhetők, azonban ahogy elindul a felmelegedés, teljesen eltűnnek, elpárolognak, és felhőképződés indul, hogy onnan a folyékony halmazállapotú csapadék ismét a felszínre hulljon, és ott összegyűlhessen.

Bár a folyamat teljesen hasonló az általunk ismertekhez, azonban egy ilyen körforgás a Titánon legalább hét évig tart, sőt mi több, a felhőkből nem víz, hanem folyékony szénhidrogén hullik, a tavakban pedig leginkább folyékony metán található.
3 hozzászólás

CharlieFirpo

4 napja és 8 órája

Elképesztő!

válasz erre

Ronalddo

4 napja és 10 órája

Milyen fura hogy minden ugyanaz, csak más anyagokkal.

válasz erre

Kisfaludy82

4 napja és 12 órája

Izgalmas lehet az ilyet felfedezni. De oda eljutni még inkább az lenne.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink