A fekete lyukak elősegítik a földönkívüli életformák megteremtését

2019. június 24.
4.5331
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A fekete lyukak úgy vannak elkönyvelve, mint a pusztító jelenségek, amikről jelenleg nem túlzottan sok ismeretünk van, ám most könnyen meglehet, hogy nem csak kárt okoz az univerzumban.

Egy friss tanulmány mutat rá annak a lehetőségére, hogy a szupermasszív fekete lyukak által kibocsátott sugárzás biomolekuláris építőelemeket teremthet, hovatovább még fotoszintézist is előidézhet, ergo a Tejútrendszertől távol lévő bolygókon kialakíthatja az élet magvait. Számítógépes modellekkel történtek a vizsgálatok, melyek során a fekete lyukak körül keringő, úgynevezett aktív galaxismagokat figyelték meg.

Az univerzum egyik legfényesebb objektumáról beszélhetünk, ugyanis hihetetlen mennyiségű sugárzást bocsát ki magából. Ezek a kutatások rámutatnak, hogy a földinél "vastagabb" légkörrel rendelkező bolygókon, amik kellő távolságban vannak egy szupermasszív fekete lyuk aktív galaxismagjától, életformák alakulhatnak ki.

Hogy hogyan? Nos, ilyen magas mértékű sugárzás esetében a légkör nem kerül átszakításra, helyette a sugárzás feloszthatja a molekulákat, olyan vegyületeket hozva létre, amelyek a fehérjék, lipidek és DNS építéséhez szükségesek, amik pedig az életformák kialakulásához fontos összetevők.
3 hozzászólás

Hentes

5 éve, 2 hónapja és 2 napja

Sok érdekesség derül ki mostanában a fekete lyukakról, de még mindig csak elmélet mindegyik. Oda kell menni, meg kell nézni.

válasz erre

Porthos

5 éve, 2 hónapja és 2 napja

De fura. meglepett smiley

válasz erre

Kisfaludy82

5 éve, 2 hónapja és 2 napja

Érdekes elképzelés.

válasz erre