A Curiosity rover felfedezései alapján könnyen meglehet, hogy el lettek törölve a marsi élet nyomai

2021. július 18.
55.7711
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Az ősi élet bizonyítékait a Mars egyes részeiből eltüntethették, legalábbis a NASA új tanulmányából az derül ki, hogy az űrügynökség Curiosity roverje meglepő felfedezést tett, miközben agyagban gazdag üledékes kőzetekkel vizsgálta leszállási helye körül a Gale-kráterben.

Az agyag jó útjelző az élet bizonyítékai felé, mert általában akkor keletkezik, amikor a sziklás ásványok elrothadnak az idő múlásával, miután vízzel érintkeznek - az élet kulcsfontosságú összetevője.

De amikor a Curiosity két mintát vett az ókori iszapkőből, egy agyagot tartalmazó üledékes kőzetből a kiszáradt tómeder foltjaiból, a kutatók azt találták, hogy az agyagásványok várható mennyiségének csak a fele található meg. Ehelyett ez a minta nagyobb mennyiségű vas-oxidot tartalmazott, amely a Mars rozsdás árnyalatát adják.

A csapat úgy véli, hogy a geológiai eltűnés oka a sóoldat: az ásványi anyagokban gazdag agyagrétegekbe szivárgó és túlzott sótartalmú víz destabilizálta, öblítette le őket, és a geológiai - sőt, esetleg a biológiai - nyomok foltjait is eltörölte.
tanulmányából az derül ki, hogy az űrügynökség Curiosity roverje meglepő felfedezést tett, miközben agyagban gazdag üledékes kőzetekkel vizsgálta leszállási helye körül a Gale-kráterben.'>
5 hozzászólás

CharlieFirpo

2 éve, 11 hónapja és 25 napja

Hát az kellemetlen. Akkor nem sok minden fog kiderülni.

válasz erre

Mordorer

2 éve, 11 hónapja és 25 napja

Sok bolygón lehet ez így a világban...

válasz erre

Fikarc

2 éve, 11 hónapja és 25 napja

Kellemetlen, de erre azért nyilván számítottak...

válasz erre

Porthos

2 éve, 11 hónapja és 25 napja

Hát igen, erre elég komooly esély van.

válasz erre

betyár

2 éve, 11 hónapja és 25 napja

Nem sok mindent értek belőle.

válasz erre