Advertisement
?>

A csillagászok nagy bánatára bezárják az Arecibo Obszervatóriumot

2020. november 22.
55.1161
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Az American National Science Foundation (NSF) bejelentette az óriási Arecibo Obszervatórium lebontásának szándékát, amely évek óta a világ legnagyobb távcsöve volt, azonban a döntés óriási visszhangot generált.
Advertisement

Az Arecibo nemcsak több évtizedekig tartó fontos kutatás helyszíne volt, hanem a csillagászat egészének szimbólumaként is szerepelt. Jelenleg az utolsó körök zajlanak a Kongresszus rábeszélésére, hogy közvetlenül finanszírozzák a javítást, de a csillagászok többsége pesszimista a lépéssel kapcsolatban.

A 305 méteres Arecibo távcsövet 1963-ban nyitották meg, amely egy süllyesztőt foglalt el Puerto Rico északi részén. Kína 500 méteres nyílású gömbteleszkópjának (FAST) megépítéséig ez volt a világ legnagyobb egytálas távcsöve. Az Arecibo a csillagászat szinte minden területéhez hozzájárult, többek között a neutroncsillagok megerősítésében, a Merkúr forgásának vizsgálatában, az első olyan pulzárban, amelyről bolygókat találtak, és a földönkívüli élet keresésében.

Ez az emberiség legnagyobb jelét is sugározta abban a reményben, hogy az idegenek ránk találhatnak, így ha egy civilizáció az M13 gömbhalmazban Arecibo méretű vevővel rendelkezik, akkor 21 000 év múlva értesülhetnek jelenlétünkről.
Advertisement
5 hozzászólás

CharlieFirpo

3 hónapja, 2 hete

Remélhetőleg megkegyelmeznek neki, ha ennyire szeretnék a csillagászok, hogy megmaradjon. Ha egy Notre Dame-ra milliárdök ömlöttek a világ minden tájáról, akkor talán ez is megmenthető.

válasz erre

TEchie

3 hónapja, 2 hete

Meg kell vétózni. Mint az 5G tornyokat. Ennek legalább értelme is van.

válasz erre

Kisfaludy82

3 hónapja, 2 hete és 1 napja

Drukkolok nekik hogy megmaradjon!

válasz erre

Levi87

3 hónapja, 2 hete és 1 napja

Egy ilyen ikonikus építménynek már csak az betöltött szerepe miatt is meg kéne maradnia...

válasz erre

techiii

3 hónapja, 2 hete és 1 napja

Ezt tényleg nem szabadna lebontani.

válasz erre
Advertisement

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink