806 PPI-s mobil kijelző a Sharptól

2015. április 16.
6401
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
A Sharp megalkotta a világ első UHD felbontású, okostelefonokba építhető kijelzőjét: 2160×3840 képpontos panelje 5,5 col képátlóval bír, PPI értéke pedig 806.

A dolog technológia szempontból nyilván jelentős, hiszen ilyet még senki nem csinált, azonban a Retina Display óta tudjuk, hogy mindössze 300 PPI körüli az az érték, amit az emberi szem képes érzékelni. Így hiába rendelkezik egy telefon ennél nagyobb részletességgel, azt élő ember nem igazán fogja látni. A panelt a Sharp természetesen az IGZO technológia alkalmazásával készítette.

A Sharp egyelőre csak néhány prototípust gyártott, de a vállalatnál úgy számolnak, hogy 2016 végén elindulhat a tömeggyártás, az első UHD felbontású panellel szerelt eszközök megjelenése pedig a karácsonyi szezonra vagy 2017 elejére tehető.



Az UHD felbontású kijelzők értelmetlensége a részletesség szempontjából nem vitás, azt viszont még nem tudjuk, hogy a fogyasztási adatok hogyan alakulnak. Persze nincs új a nap alatt, egy 4K-s panel várhatóan nem fog kevesebbet fogyasztani, mint egy hasonló méretű Full HD panel; még ha a kisebb apertúrát, a jobb fényáteresztő képességet és a kis méret miatt energiatakarékosabb tranzisztorokat vesszük is, annyival több egység (pixel) van, hogy az minden bizonnyal rossz irányba lendíti ki a mérleg nyelvét. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a több pixelhez nagyobb grafikus teljesítmény kell, ami szintén nem lehet kedvező a fogyasztás szempontjából. Ennek ellenére valószínű, hogy idővel a 4K éppen úgy az életünk része lesz a telefonoknál, mint ahogyan a 8K a tévéknél; amit előre vetít az is, hogy a Sharp után hamarosan a Samsung is beléphet a 4K-s mobil kijelzők piacára.

via DailyTech
nincs még hozzászólás