64-bites ARM kiadással jelentkezik a Sculpt OS

2020. december 01.
3.6881
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
darkomen profilja, adatai
darkomen
A Genode OS csapata a napokban jelentette meg a Genode OS Framework új 20.11-es verzióját, mellyel megérkezett a 64-bites ARM architektúra támogatása, és ennek megfelelően bejelentették a saját Sculpt OS elnevezésű operációs rendszerük 64-bit ARM kiadását is.

A Genode OS Framework egy olyan válogatott eszközökből álló csomag, amely lehetővé teszi, hogy bárki elkészíthesse egyedi igényeire szabott saját operációs rendszerét, legyen az akár egy kevés RAM-mal rendelkező beágyazott környezet vagy egy erőteljes kiszolgáló rendszer, mindezt az L4 mikrokernel családdal, Muen szeparációs kernellel vagy akár Linux kernel segítéségével.

A Sculpt OS a Genode csapatának általános felhasználási célokra szánt operációs rendszere, mellyel azt szeretnék bemutatni, hogy mire is képes a Genode OS Framework.

A Sculpt OS új 64-bites ARM kiadása jelenleg még csak i.MX8 EVK eszközre érhető el, mert a fejlesztőknél ez volt kéznél tesztelési célra, viszont a Genode új verziójának köszönhetően bármelyik másik ARM eszközre könnyen portolhatóak lesznek a kész a rendszerek.
új 20.11-es verzióját, mellyel megérkezett a 64-bites ARM architektúra támogatása, és ennek megfelelően bejelentették a saját Sculpt OS elnevezésű operációs rendszerük 64-bit ARM kiadását is.'>
3 hozzászólás

TEchie

3 éve, 7 hónapja és 27 napja

Sosem hallottam erről a rendszerről! meglepett smiley Mondjuk nem vagyok kiemelten nagy Linuxos de azt hittem, azért képben vagyok. röhögő smiley

válasz erre

darkomen

3 éve, 7 hónapja és 27 napja

Kisfaludy82 írta:
Hát... Ideje volt, 2021 elején... röhögő smiley
Nincs ezzel semmi gond. Mind a mai napig érkeznek új 32-bit only ARM lapkák. A Sculpt OS egy általános felhasználású rendszer, inkább PC-kre. Ezen a piacon nincs nagy részesedése az ARM architektúrának.

Amúgy meg... Az Apple is csak most adta ki a macOS ARM verzióját röhögő smiley

válasz erre

Kisfaludy82

3 éve, 7 hónapja és 27 napja

Hát... Ideje volt, 2021 elején... röhögő smiley

válasz erre