2015: A Qualcomm már most magasra tette a lécet

2014. április 07.
5711
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Zel profilja, adatai
Zel
Szinte még csak most tavaszodik, de a Qualcomm már most olyan tervet, illetve fejlesztést leplezett le, amivel 2015-ben tovább növelheti részesedését a piacon.

A Moore törvény alapján, a fejlődés nem tarthat örökké, előbb utóbb eléri a határát majd ott megtorpan. Sokan 2014-re prognosztizálták ezt az állapotot, de a 64 bites ARM architektúrának hála a mobil eszközök erejének evolúció figyelmen kívül hagyja mindezt. Hivatalossá vált a Qualcomm Snapdragon 810 és 808.

Nem e két modell az első a 64 bites lapkák közt, hiszen több gyártó mellett a Qualcomm is bemutatta első generációját az év elején megrendezett Mobile World Congress-en. A Snapdragon 610 és 615 várhatóan az év végén kerül kereskedelmi forgalomba, így előbb nem valószínű, hogy valamely mobil kütyüben viszontlátjuk.

Úgy fest a mérnökök nem álltak le, alig egy hónappal később már az utódok tulajdonságait árulták el. A két új típus valamikor 2015-ben debütál majd, de már most feladták a leckét az Nvidia-nak valamint a Samsung-nak, nem beszélve a többi gyártóról.

A kettő közül a 810 az erősebb. Főbb tulajdonságai közé tartozik a kétszer négymagos CPU, melyek közül négy Cortex-A57-es, valamint négy, Cortex-A53-as. Utóbbi jóval kisebb teljesítményű, így alapvető műveleteknél energiát spórolunk meg. A 4K felbontás támogatásánál jóval fontosabb az LPDDR4-es memóriák kezelése, hiszen amellett, hogy a teljesítmény megmarad, kevesebb a fogyasztása. Nem feltétlenül hangsúlyozom ennyire a fogyasztást, mivel manapság az egyik legfontosabb kérdés sokunk számára az üzemidő. De, akik valódi erőre vágynak, örülni fognak a GPU-nak: Adreno 430. Az információk alapján kb. 30%-kal erősebb az Adreno 330-nál.

[caption id="attachment_9092" align="aligncenter" width="630"] Snapragon 810 főbb funkciók[/caption]

A ?gyengébbik? változat a 808 nevet kapta. Itt a négy darab Cortex-A57-es magot megfelezték, míg az A53-ok maradtak, összességében tehát egy hatmagos SoC lesz. Memória kezelése LPDDR3, míg a maximális felbontás, amivel megbírkozik 2K lesz. GPU-ból Adreno 418-at kapunk. Úgy tűnik, nagyjából a komplex teljesítményt megfelezik a 810-hez viszonyítva. Ennek ellenére a most bemutatott 610 és 615-höz képest még így is jóval erősebb lesz.

Még így látatlanban is több mint erősnek mondható 2015 talán két legnépszerűbb mobil lapkája, így kíváncsian várom mire lesz képes majd egy komplett eszközben, például egy Nexus-ban?!
nincs még hozzászólás