Kétezer éves föld alatti várost tártak fel Törökországban

2022. május 17.
47.3801
cuckoo profilja, adatai
cuckoo
A régészeknek sikerült felfedezniük egy körülbelül 2000 éves várost Törökországban, ami alagútrendszerrel kiegészítve nagyjából hetvenezer embert is képes volt befogadni - az ásatási munkák során a titkos városra a Midyat műemlék helyreállításakor figyeltek fel.
 

A szakemberek szerint ez a hely egyfajta menedékként szolgálhatott a rómaiak elől menekülő keresztény csapatok számára. Az ásatások alatt ennek a feltételezésnek a megerősítésére közel 50 kamrára is ráleltek. A Live Science részletezése alapján szentélyek és kutak is felfedezésre kerültek.

A leletekből arra lehet következtetni, hogy a város az időszámítás előtti 2-3. században épülhetett. A Matiate rejtett városát a hurriták húzhatták fel - egy nép, amely a bronzkorhoz köthető. Az ásatásokat végző kutatók elsőként egy mészkőbarlangot találtak, majd egy átjáró segítségével leltek rá a városra is. A projektben résztvevők szerint ez a hely egyértelműen látványosság lesz, amint befejeződnek a munkálatok.

Törökországban a föld alatti házak és városok építésének hagyománya van, eddig nagyjából 40 ősi várost emeltek ki, köztük Derinkuyut - ez az ismert Kappadókia területének a közepén található, amit egy puha, vulkanikus kőzetbe vájtak.

Kétezer éves föld alatti várost tártak fel Törökországban - 2. kép

5 hozzászólás

CharlieFirpo

1 hónapja, 2 hete

Elképesztő mikre lelnek!

válasz erre

Harder

1 hónapja, 2 hete

De durva! Remélem lesz róla valami doku mert ez nagyon érdekes.

válasz erre

Levi87

1 hónapja, 2 hete

Mi minden rejtőzhet még a lábunk alatt?

válasz erre

Fikarc

1 hónapja, 2 hete

Mennyire durva! Hogy voltak képesek annak idején ilyeneket építeni?

válasz erre

inkognito

1 hónapja, 2 hete

Ejha de komoly lelet.

válasz erre

 

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink