20 éves a KDE, új verzióval ünnepelnek

2016. október 04.
2.0971
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
PixelHero profilja, adatai
PixelHero
A KDE csapat büszkén jelentette be, hogy elérhetővé vált az egyik, ha nem a legnépszerűbb Linux asztali környezet, a KDE Plasma legújabb, LTS támogatással érkező verziója, a Plasma 5.8 LTS.

Ráadásul mindez egy jeles eseménnyel párhuzamosan történt, hiszen immár 20 éve örvendeztetik meg a felhasználókat ötletes megoldásaikkal. Az elmúlt néhány hónapban hatalmas munka folyt, hogy időben elkészüljön a Plasma 5.8, valamint hogy a szeptember 13-mal EOL (end of life) státuszba kerülő Plasma 5.7-et, amihez az 5.7.5 volt az utolsó frissítő csomag, végleg átadják a múltnak, és átvegye a helyét cikkünk alanya.

A Plasma 5.8 LTS, azaz hosszú támogatási idővel érkezik, ez évben 2018-at jelent, ott is április 10-ét. Addig sorozatosan érkeznek frissítések, melyek szépen növelik majd a verziószámot, közeledve az 5.9 felé, így összesen 9db patch várható a következő kb. 1,5 évben.

A legújabb KDE asztali környezetben igyekeztek a fejlesztők a még letisztultabb felület elérése, valamint ezzel párhuzamosan növelni a produktivitást illetve a használhatóságot. Az új funkciók közt találjuk a tovább fejlesztett asztali widget támogatást és a rendszerszintű keresést, melynek segítségével kereshetünk szinte bármit, legyen az applikáció, film, zene stb.

Ezek mellé kerültek új háttérképek, widgetek, asztali effektek, ablak stílusok és a szinte végeláthatatlan kosztümizálási lehetőségek. Természetesen a változtatások, főleg a motorháztető alatti módosulások sorát hosszan ecsetelhetnénk, de álljon itt egy bemutatkozó promó videó illetve javasoljuk a hamarosan a disztribúciók csomagtárolóiba kerülő Plasma 5.8 LTS kipróbálását.

Nézd nagyban ezt a videót!6 hozzászólás

rDAVE

4 éve, 1 hónapja és 24 napja

Játszadoztam két teljes napot a KDE Neon 5.8-cal, de nem igazán nekem való a felület. Viszont egy rossz szavam sincs rá. (talán egy kis bugfix még elfér ) A sebessége igencsak jó, ahhoz képest mennyi animáció van benne és még mennyit be lehet kapcsolni. A beállításokban és a funkciókban meg szinte el lehet veszni, meg úgy alapból egy nagyon modern érzése van az egésznek. Nem igazán tudom mi nem tetszik benne, de nem szeretem használni. Majd ránézek újra a 6-os verziónál.

válasz erre

PixelHero

4 éve, 2 hónapja és 2 napja

Porthos írta:
A hardveréhsége még mindig olyan nagy mint kb 2 éve? Állandóan pörgette a ventillátoromat és hamarabb is merült a laptop mint Gnome vagy Windows alatt.
Kb. 1 hónapja használom egy 6 éves laptopon, és nem vettem észre hogy megenné a vasat, így gondolom ez megoldódhatott, bár erre menő írományt nem olvastam a changelog-ban

válasz erre

strogg

4 éve, 2 hónapja és 2 napja

Es megcsinaltak mar a legdobb bugjat? Konkretan spontan kiszall az ablak keret, es vagy visszajon magatol vagy nem (xfacet hasznalok, windows vegleg torolve a main laptoprol, mar csak a w10es tablet van egyeduli wines gepkent, de az ma esett hardveresen fel terdre ido kerdese es megdoglik magatol )

válasz erre

Porthos

4 éve, 2 hónapja és 3 napja

A hardveréhsége még mindig olyan nagy mint kb 2 éve? Állandóan pörgette a ventillátoromat és hamarabb is merült a laptop mint Gnome vagy Windows alatt.

válasz erre

TEchie

4 éve, 2 hónapja és 3 napja

Haláli ahogy megy a videó a háttérben! Nem tudom elképzelni hogy valaki ezt használná de tény hogy nagyon jópofa!

válasz erre

rDAVE

4 éve, 2 hónapja és 3 napja

Régen nem használtam már. Sokat változott, elég sokat tud, de valamiért a videó alapján nem tetszik. Lehet fel kellene raknom majd és addig játszani vele, amíg rá nem jövök arra, hogy miért nem tetszik vagy miért tetszhetne.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink