20 éves a KDE!

2016. október 14.
1.5591
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
PixelHero profilja, adatai
PixelHero
Napra pontosan húsz éve, 1996 október 14-én indult el egy projekt, amely a Kool Desktop Enviroment nevet kapta és az azóta eltelt két évtizedben az egyik legnépszerűbb, legelterjedtebb Linux asztali környezetté nőtte ki magát, ma 20 éves a KDE.
 

Az említett 20. századi dátumon indult a KDE történelme, amelynek megálmodója Matthias Ettrich volt. Az első hivatalos stabil kiadásra a mostani fejlesztési ciklusokhoz képest picit többet, másfél évet kellett várni, hiszen a KDE 1.0 1998. július 12-én érkezett.

Ezután beindult a gépezet, mivel a népszerűsége gyorsan nőtt, amit az is bizonyított, hogy sok Windows veterán a Windows 95 illetve 98-ról nem a Millenniumra vagy éppen az XP-re tért át, hanem egy olyan Linux disztribúciót választott amelyen a KDE nyújtotta lehetőségeket maximálisan ki tudta használni.

20 éves a KDE! - 2. kép

Az 1.0-tól hosszú út vezetett a mostani népszerűségig. Az elmúlt 20 évben, annak ellenére, hogy a népszerűsége fokozatosan nőtt, több esetben tudott megosztani embereket, vitát generálni fórumokon, amit az egyedi megoldásainak köszönhetett. A megrögzött Unix/Linux fanok szerint túl lett bonyolítva, kilóg az általánosan elfogadott egyszerű, gyors és megbízható asztali környezetek közül.

A kritikát ésszerűen fogadták a fejlesztők, és szépen lassan egyre letisztultabb, egyre produktívabb lett, így mára kevesen vagyunk, akiknek ne lenne ott a login manager-ben a KDE valamely verziója.

Boldog születésnapot KDE!
5 hozzászólás

VDemon

1 éve, 7 hónapja és 22 napja

Nagyon boldog 20-ast!

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 7 hónapja és 22 napja

Boldog szülinapot minden fejlesztőnek és minden felhasználónak!

válasz erre

Fikarc

1 éve, 7 hónapja és 22 napja

Milyen durva hogy két évig készült az 1.0.

válasz erre

Eltohn

1 éve, 7 hónapja és 22 napja

HBD KDE!

válasz erre

TEchie

1 éve, 7 hónapja és 22 napja

Boldog szülinapot!

válasz erre

 

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink