"Szemét" programok

2013. november 19.
2261
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Általában, ha valamilyen számítógépes probléma történik, a legtöbben előkapják a Google-t, körülírják a problémájukat és a legelső találatot letöltik, ami sok esetben csak "kamu" program és többek között jól teleszemeteli a gépet.

Hosszabb távon ez lassulást, esetleg rendszerösszeomlást okozhat. Nézzük mit tehetünk azért, hogy csak a szükséges programok kerüljenek a gépünkre.

1. A letöltési oldalon nézzünk körül, hogy a letöltéssel esetleg jár-e más program is.Erre az egyik legjobb példa az Adobe Reader, ugyanis már régóta alapértelmezett módon be van jelölve a McAfee Security Scan Plus is. Erre gyakorlatilag sosincs szükség, csak ellenőrzi a gépünk védelmét és felajánlja, hogy ugyan már, vásároljuk meg a vírusirtójukat. Teljesen felesleges, vegyük is ki a pipát mellőle.

2. A telepítő sok esetben tartalmaz felesleges programokat.Aki a programok telepítőjén minél előbb túl akar esni és folyamatosan a "Következő" / "Tovább" gombokra kattint, el sem olvassa a telepítés feltételeit, az később kellemetlen meglepetésben részesülhet. Ezekbe beletartoznak a különféle böngészőkbe települő eszköztárak, esetleg más reklámozott programok is (mint a képen a Google Chrome). Manapság szinte minden második program telepítője ilyen, főleg a vírusirtóké, azok szeretik telepítgetni a "nagyobb biztonságot nyújtó" eszköztárukat. Ezekre a legtöbb esetben egyáltalán nincs szükségünk a gépünkön. A képen az Avast! Antivirus telepítője látható.

3. Ellenőrizzük, hogy a letöltött .exe fájl valóban a kívánt programot tartalmazza-e.Igen, letöltünk egy programot, ami letölti a programot. Kész borzadály. Ezek általában együtt járnak a 2. pontban említett "apróságokkal". Ezek "úttörője" a Download.com, az egyik legnagyobb letöltőoldal. A legkönnyebben ezek úgy szűrhetők ki, ha észrevesszük, hogy a letöltött programunk neve nem teljesen az, amit szeretnénk vagy sokkal kisebb méretű, mint az a letöltőoldalon olvasható.

 4. A "Gyors telepítés" helyett válasszuk az "Egyéni telepítést".

A legtöbb esetben hívogatja az embert, hogy minél hamarabb átessen a telepítési macerán, így rögtön a "Gyors telepítés"-re kattint. Sok fejlesztő is felfigyelt már erre és az egyéb felesleges alkalmazásait is ide rejti.  Így a felhasználó nem is találkozik a kéretlen programokkal, csak később szembesül velük (nem beszélve arról, hogy még a telepítés helyének "terhét" is leveszi a vállunkról). Válasszuk inkább az "Egyéni telepítés"-t (vagy esetleg "Telepítés testreszabása"-t), hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket.

Ezt a 4 pontot követve könnyedén tisztán tarthatjuk a gépünket a kéretlen alkalmazásoktól/eszköztáraktól.
nincs még hozzászólás

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink