Windows 10 tippek és trükkök: teljesítményjavítás

2016. november 20.
109.1471
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hanziness profilja, adatai
Hanziness
Mindenki találkozott már azzal a problémával, hogy több évnyi használat során a számítógépe egyszerűen lelassul. Windows 10 sorozatunk mai részében erre mutatunk néhány megoldást és tippet az elővigyázatosságra.


1. Hardver

A hardverrel ugyan ma nem foglalkozunk annyit, tény, hogy jól működő rendszer csak jól működő hardveren létezik. Számítógépünk teljesítményének legfőbb visszafogója jellemzően a merevlemez (HDD) szokott lenni - persze fontos az is, hogy megfelelő mennyiségű memóriával (4-8 GB a mai ajánlott szint) is rendelkezzünk, a processzor és a többi már javarészt csak azt segíti, hogy a nagyobb számítási igénnyel rendelkező alkalmazások (videovágó, képszerkesztő stb.) is megfelelően fussanak.

Mivel szoftveresen a merevlemezen (vagy SSD-n) kívül nem sok mindent tudunk optimalizálni, ma szinte kizárólag ezzel fogunk foglalkozni.

Javasolni tudjuk, hogy megbízhatóbb márkájú merevlemezt vásároljon mindenki (nálam pl. egy WD lemez pörög már 5 éve, a mai napig semmi baja), és ha nem is SSD-t veszünk, a HDD lehetőleg 7200rpm-es legyen - ezek némileg gyorsabbak az 5400rpm-es társaiknál és nem is kerülnek sokkal többe. SSD-t kizárólagosan használni talán nem annyira ajánlatos (élettartam tekintetében), hiszen a Windows naponta akár több gigányi ideiglenes adatot írhat rá.

Ha SSD + HDD megoldásban gondolkodunk, akkor egy kisebb kapacitású SSD bőven elég az operációs rendszer és néhány fontosabb program számára, a többi dolgot érdemes egy HDD-re pakolni. Ilyen rendszereknél talán 256 GB fölé már nem érdemes menni SSD terén.

2. A hardver beállítása, partícionálás

Már a Windows telepítésekor ajánlatos egy kicsit előre tervezni. Ha csak egy merevlemezünk van, azt is érdemes partíciókra bontani úgy, hogy némi üres hely is maradjon rajta (tehát ne a teljes ~1000 GB-ot osszuk fel).

Itt talán a legjobb stratégia az, hogy úgy 100-200 GB-ot foglalunk az operációs rendszer és a kritikus programok számára, a maradék területet (annak 80-90%-át) pedig vagy egy-az-egyben egyéb adatoknak (képek/letöltések stb.) hagyjuk, vagy tovább osztjuk programokra és adatokra.

Több partíció használata nem csak teljesítménynövelés szempontjából hasznos

Több partíció használata nem csak teljesítménynövelés szempontjából hasznos


A partícionálás azért is fontos, mert a merevlemezek - főleg a nagy (1TB és felette) kapacitásúak - némileg gyorsabban tudnak dolgozni kisebb részekkel (amik ~20-30%-ai a teljes kapacitásnak). A technikai háttere ennek az, hogy a lemez képes használni egy "short stroking" módszert, amivel az olvasófej áthelyezgetéseinek számát nagyban csökkenteni lehet. Nem mellesleg így rendezettebbek lesznek a fájljaink is (lásd nálam a partíciónév elég sokat elárul arról, hogy mit merre találok).

3.1. Szoftveres dolgok: az operációs rendszer beállításai

Itt nem szeretnék túlságosan belemenni a részletekbe, de akad néhány beállítás, amire ha rákeresünk és elbabrálunk velük, javíthatjuk a rendszer teljesítményét.

Az egyik ilyen dolog a virtuális memória: ez nagyon leegyszerűsítve a merevlemezt extra memóriaként állítja be a sorba, ami mérföldekkel lassabb, mint az a pár giga RAM memória - de szükség esetén használható. Általában ha 4-8 GB vagy annál több memóriánk van, ezt érdemes úgy 200 MB-ra állítani (és a maximumát estleg 1-2 gigára tolni).

Jól el van dugva, de az is testreszabható, hogy hol mekkora lehet a virtuális memória

Jól el van dugva, de az is testreszabható, hogy hol mekkora lehet a virtuális memória


A virtuális memóriakezelést kétféleképpen lehet beállítani. Az egyik módszer (a hosszabbik): jobb klikk a Sajátgép ikonjára -> Tulajdonságok -> (bal oldalt) Speciális rendszerbeállítások -> Teljesítmény (első) csoportban Beállítások gomb -> Speciális lap -> Módosítás gomb. A másik a korábban bemutatott God Mode-ból való elérés: csak keressünk benne rá a "virtuális memória" kifejezésre :)

3.2. Töredezettségmentesítés

A merevlemezek egyik nagy baja idővel az lesz, hogy nem tudják az egy fájlhoz tartozó darabokat közvetlenül egymás mellé rakni, ezt nevezzük töredezésnek: egyes darabokat beraknak olyan helyekre, ahova még beférnek (de azok elég messze eshetnek egymástól).

Ha ezt elképzeljük sok fájlra, akkor nem nehéz belátni, hogy ez rendkívül visszafogja majd a merevlemez teljesítményét, mivel egy-egy fájlt lényegesen tovább tart majd beolvasni.

A Defraggler kíválóan teszi a dolgát és emellett egy átlátható a kezelőfelületet is nyújt

A Defraggler kíválóan teszi a dolgát és emellett egy átlátható a kezelőfelületet is nyújt


Ezt a problémát orvosolja a töredezettségmentesítés, ami lényegében ezeket a fájldarabkákat próbálja egymás mellé tenni, hogy újra minden rendben legyen és gyorsan elérhetővé váljon. Ezt több program is képes elvégezni, még a Windowsban is van beépített megoldás rá, én mégis egy másik programot fogok javasolni: a Defragglert.

A Defraggler azt teszi, amit itt leírtam, ingyenes és reklámmentes, ráadásul van egy-két extra funkciója és egy jól átlátható kezelőfelülete. Töredezettségmentesítést ajánlott havonta-kéthavonta egyszer lefuttatni, ez segít rendben tartani a meghajtónkat és biztosítani a gyors fájlelérést.

Fontos, hogy SSD-t semmiképp ne töredezettségmentesítsünk! Az SSD-k más elven működnek (flash chipek), mint a hagyományos merevlemezek, így ezzel a folyamattal nem csak feleslegesen írogatunk rajtuk, de abszolút nem is növeljük a teljesítményüket és ráadásul az élettartamukat is megrövidítjük.

3.3. Takarítás

A számítógépen ideiglenes fájlok formájában gyorsan fel tud halmozódni rengeteg felesleges tartalom. Ennek eltávolítására szolgálnak különböző tisztítóprogramok, vagy a Windows beépített Lemezkarbantartója.

Takarításra egy rendkívül jó program a CCleaner

Takarításra egy rendkívül jó program a CCleaner


Mi most is azt tanácsoljuk, hogy forduljunk inkább valami alternatívához, mint például a CCleaner. Ez úgyszintén kicsit átláthatóbb és több funkciót is nyújt a beépített megoldásnál.

Amit érdemes eltávolítani a lemezről (időközönként, mondjuk két-három hetente): ideiglenes fájlok, Windows memória kiíratás, (esetleg) Windows naplófájlok. Alkalmazások részéről érdemes lehet törölni a ritkán használt böngésző(k) gyorsítótárát valamint az olyanokat, mint az NVIDIA telepítőfájlokat (amiket valamiért ő nem töröl és illesztőfrissítésenként 4-500 MB adatot hátrahagy).

4. Telepítések, automatikusan indulók

Végül de nem utolsósorban beszéljünk egy kicsit a "rutinról". Az egyik az, amit sokan hangsúlyoznak: ne telepítsünk felesleges dolgokat a gépre, illetve amit már nem használunk, azt távolítsuk el. Ez nem csak tárhelyet takarít meg, de a programhoz tartozó automatikus indítási bejegyzéseket is eltávolítja, így akár a rendszerindítás is felgyorsulhat.

Néha jó lehet egy egyszer használatos programot hordozható (portable) változatban letölteni, több kisebb szoftverből van ilyen verzió is.

Kapcsoljuk le azokat a programokat, amik nem kellenek rögtön indításkor

Kapcsoljuk le azokat a programokat, amik nem kellenek rögtön indításkor


Aztán ott van a Windows Feladatkezelő, ami lehetővé teszi az automatikusan indulók (egy részének) kezelését. Innen érdemes letiltani azokat a programokat, amik számunkra nem létfontosságúak: Adobe programok, Dropbox és minden más. Arra figyeljünk oda, hogy ha a számítógépünk valamelyik összetevőjéhez van köze egy programnak, azt rákeresés nélkül ne tiltsuk le.

Természetesen az, amit itt leírtam, nem feltétlenül fedi le a teljes témakört, de azért érinti néhány kritikus pontját. Abba már nem mentem bele, hogy hogyan lehet az ideiglenes fájlok mappáit SSD-ről kimozgatni a HDD-re (élettartam-növelés céljából), de ha van rá igény, a későbbiekben tárgyalhatunk róla, mondjuk egy külön SSD-s cikk keretein belül :)
11 hozzászólás

PDA_FAN

8 éve, 11 napja

Hanziness írta:
Abban teljes mértékben igazad van, hogy kizárólagosan egy meghajtót kijelölni és azon is korlátozni a virtuális memóriát rossz taktika lehet. Az azonban nem hülyeség, ha az SSD-n lekorlátozod, de a mellette lévő HDD-n automatikuson hagyod (vagy ott is beállítasz egy - mondjuk nagyobb - értéket). A lényeg emögött az lenne (lett volna, de ez belátom, nincs helyesen a cikkben sem megfogalmazva), hogy védjük az SSD-t a túl sok írogatástól.

Egyébként attól függetlenül, hogy korlátozod-e a méretét, a swap használata mindenképpen visszafogja majd a teljesítményt. Így ha automatikuson hagyod, az alkalmazás legfeljebb csak fagyogatni fog és (egy darabig) nem áll le, mert a rendszer egy bizonyos korlátig szerez majd neki valamit a lemezről. Azt is tegyük hozzá, hogy a fizikai+virtuális memória elfogyása önmagában egy sokak által került eset: 4 GB RAM-mal valószínűleg senkinek sem lesz kedve 4K videókat vágni vagy 80+ réteggel UHD-ben Photoshopolni mosolygó smiley
Ha a HDD-re teszed a swap-et, akkor majdnem ugyanúgy lassítod a működést, mintha nem is lenne SSD a gépben. A Win gyorsan fog bootolni, meg a progik gyorsan fognak elindulni, aztán ahogy fogy a fizikai memória, úgy fog lassulni, és fogja kerregtetni a winchestert. Abban reménykedni meg felesleges, hogy majd úgysem futtat a felhasználó memóriazabáló progikat. Néhány órányi intenzív böngészőhasználattal ki lehet futni a 4 GB RAM-ból.

A tiszta megoldás, hogy nincs a gépben HDD, csak SSD, van a gépben kellő mennyiségű RAM, és az SSD-n megy a trimmelés. A swap méretét meg nem piszkáljuk. Plusz célszerű úgy particionálni, hogy maradjon az SSD-n néhány százalék kihasználatlan hely (tudom, a gyártók a firmware-ben eleve lefoglalnak helyet erre, de nem sokat). Így ha a partíciók bármi okból betelnének, a trimmeléshez még mindig maradnak szabad cellák az SSD-n. A mai SSD-kre akár 5 év garanciát is adnak, tehát nem kell attól rettegni, hogy a sok swappelés miatt idő előtt tönkremennek.

válasz erre

Hanziness

8 éve, 12 napja

PDA_FAN írta:
Ez a virtuális memória korlátozása, vagy pláne fix értékre állítása az XP óta terjedő urban legend. Egyébként meg egy marhaság, többet árt, mint használ.

Tegyük tisztába a dolgot: ha nagyon sok RAM van a gépben, akkor be szabad állítani ilyen korlátot, bár akkor pont felesleges. Aki 4 vagy 8 GB RAM-mal használja, az inkább ne állítgassa, hanem hagyja automatán. Ha lekorlátozod a swap-et, akkor a fizikai + virtuális memória elfogyása után lelassul a gép, sőt a memóriazabáló alkalmazások akár le is fagynak.
Abban teljes mértékben igazad van, hogy kizárólagosan egy meghajtót kijelölni és azon is korlátozni a virtuális memóriát rossz taktika lehet. Az azonban nem hülyeség, ha az SSD-n lekorlátozod, de a mellette lévő HDD-n automatikuson hagyod (vagy ott is beállítasz egy - mondjuk nagyobb - értéket). A lényeg emögött az lenne (lett volna, de ez belátom, nincs helyesen a cikkben sem megfogalmazva), hogy védjük az SSD-t a túl sok írogatástól.

Egyébként attól függetlenül, hogy korlátozod-e a méretét, a swap használata mindenképpen visszafogja majd a teljesítményt. Így ha automatikuson hagyod, az alkalmazás legfeljebb csak fagyogatni fog és (egy darabig) nem áll le, mert a rendszer egy bizonyos korlátig szerez majd neki valamit a lemezről. Azt is tegyük hozzá, hogy a fizikai+virtuális memória elfogyása önmagában egy sokak által került eset: 4 GB RAM-mal valószínűleg senkinek sem lesz kedve 4K videókat vágni vagy 80+ réteggel UHD-ben Photoshopolni mosolygó smiley

válasz erre

PDA_FAN

8 éve, 15 napja

Ez a virtuális memória korlátozása, vagy pláne fix értékre állítása az XP óta terjedő urban legend. Egyébként meg egy marhaság, többet árt, mint használ.

Tegyük tisztába a dolgot: ha nagyon sok RAM van a gépben, akkor be szabad állítani ilyen korlátot, bár akkor pont felesleges. Aki 4 vagy 8 GB RAM-mal használja, az inkább ne állítgassa, hanem hagyja automatán. Ha lekorlátozod a swap-et, akkor a fizikai + virtuális memória elfogyása után lelassul a gép, sőt a memóriazabáló alkalmazások akár le is fagynak.

válasz erre

TEchie

8 éve, 15 napja

Hanziness írta:
Van hordozható változata is, ha semmiképp nem szeretnéd telepíteni: http://www.piriform.com/ccleaner/builds (jól eldugták a honlapon) mosolygó smiley
Óóóóóh nagyon köszi! mosolygó smiley

válasz erre

Hanziness

8 éve, 15 napja

TEchie írta:
CCleanert használtam régen, tényleg nem volt rossz. Van ennek most is ilyen futtatható verziója vagy mindenképp telepíteni kell?
Van hordozható változata is, ha semmiképp nem szeretnéd telepíteni: http://www.piriform.com/ccleaner/builds (jól eldugták a honlapon) mosolygó smiley

válasz erre

Hanziness

8 éve, 15 napja

Kisfaludy82 írta:
Mennyire nyírja ki az SSD-t a töredezettségmentesítés egyébként....? wtf smiley
Szerintem ez részben attól is függ, hogy mennyi adatot tárolsz rajta. Az SSD-knek ugye van egy "garantált olvasás/írás ciklusszámuk/adatmennyiségük", amíg teljesen megbízhatóan kell működniük (pl. az én Samsung SSD-men 72 TB). A töredezettségmentesítés ezt a számot (mármint nem a korlátot, hanem az aktuális számot) tolja felfelé, mert pakolgatja a fájldarabokat. Ez azért hasztalan, mert az SSD-ről mindent ugyanannyi idő alatt érsz el (ez a flash chip egyik előnye), bárhol is legyen az, ergó eredményképp nem lesz gyorsabb a fájlelérés. Ha sok adatot mozgat rajta (és rendszeresen) a program, akkor hamarabb használódhat el az SSD, de az biztos, hogy ha véletlenül 1-2 alkalommal lefuttattad, nem okoztál neki kárt mosolygó smiley

Egyébként néhány töredezettségmentesítő van elég okos és nem kezdi el ezt a folyamatot futtatni az SSD-n, hanem kiadja neki a TRIM parancsot, ami a töredezettségmentesítéshez hasonlóan segít növelni a teljesítményt (csak ez az SSD-s megfelelője és teljesen mást csinál), ha jól tudom a Defragglernek is van ilyen opciója.

válasz erre

TEchie

8 éve, 15 napja

CCleanert használtam régen, tényleg nem volt rossz. Van ennek most is ilyen futtatható verziója vagy mindenképp telepíteni kell?

válasz erre

Kisfaludy82

8 éve, 16 napja

Mennyire nyírja ki az SSD-t a töredezettségmentesítés egyébként....? wtf smiley

válasz erre

Fikarc

8 éve, 17 napja

SSD töredezettségmentesítése nem értem miért nincs tiltva egyébként alapból a Windowsban... wtf smiley SZuper cikk, remélem sokakhoz eljut (főleg idősebbekhez akiknél berögződött a töredezettségmentesítés)...

válasz erre

VDemon

8 éve, 17 napja

Na ez ismét ment a kedvencek közé! mosolygó smiley

válasz erre

Harder

8 éve, 17 napja

Kiváló cikk ismét! mosolygó smiley Rengeteg a hasznos tipp! (y)

válasz erre