Windows 10 tippek és trükkök: billentyűkombinációk

2016. szeptember 11.
73.3431
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hanziness profilja, adatai
Hanziness
A mai nappal új sorozatot indítunk az Androgeek-en, amelyben rendszeresen fogunk bemutatni Windows-os tippeket és trükköket, mindig egy-egy adott témakör köré csoportosítva a cikkeket. Windows 10 Tippek és Trükkök sorozatunk első részében a hatékony munkavégzés egyik legfontosabb kulcsával foglalkozunk, hiszen a munkához elengedhetetlen a megfelelő billentyűkombinációk ismerete - ezeket mutatjuk most be, régieket és újakat egyaránt.


Már régóta az asztali operációs rendszerek egyik legfontosabb része, hogy megfelelő, kézreálló billentyűkombinációkkal segítse a felhasználót mindennapi tevékenységének elvégzésében. Cikkünkben áttekintjük a legfontosabb billentyűkombinációkat, köztük olyanokat, amelyek már régóta a rendszer részei, de olyanokkal is foglalkozunk majd, amelyek átalakultak vagy éppen újként jelentek meg a Windows 10-ben. Vágjunk is bele!


I. Multitasking, több feladat végzése

1. Alt-Tab
Az univerzális ablakváltó parancs, amely ismerete nem csak a profi felhasználók számára (szinte) kötelező jellegű. Ez ugyan nem egy, csak a Windowsra jellemző kombináció, más operációs rendszereken is az ablakváltás parancsát jelképezi - még a Mac OS-en is. Hogy teljes legyen a dolog, ez Mac OS-en annyiban azért különbözik, hogy alkalmazások között vált (nem pedig ablakok között), és a Command-Tab kettősre hallgat.


A Windows 10-be végre megérkeztek a virtuális asztalok

A Windows 10-be végre megérkeztek a virtuális asztalok


2. Windows + Tab
A Windows-Tab a Microsoft "alternatívája" az Alt-Tabra. Első felbukkanása egészen a Windows Vistára vezethető vissza, ahol nem volt más szerepe, mint hogy modern módra egy perspektív nézetbe helyezze a megnyitott ablakokat és úgy váltogathassunk közöttük - funkcionálisan semmiben nem tért el az Alt-Tabtól.

Ez a működés a Windows 7-ben ugyan nem változott meg, a Windows 8 már arra használta, hogy a modern alkalmazások (amik teljes képernyősek), valamint az asztal között váltson. Ezt persze újra átvariálták a Windows 10-re, itt már egy fokkal több mindent nyújt és kicsit másképp is működik. A Windows 10-ben ez a kombináció egyszeri lenyomásra megnyitja a Windows 10 Feladatnézetét, ahonnan virtuális asztalainkat is kezelhetjük - sajátossága, hogy semmit sem kell nyomvatartani, így talán kicsit kényelmesebb kezelni.

3. Windows + (nyílbillentyű)
A már Windows 7-ben létező ablakok igazítása funkció egy kicsit továbbfejlődött (a dokkolt ablakokat átméretezhetjük), ehhez jött elő kiegészítésképp az következő négy billentyű. A Windows gomb lenyomása mellett a felfele nyíl teljes méretűre, a lefele nyíl a tálcára, a bal- és jobb nyílgombok pedig a képernyő bal-, illetve jobb felébe dokkolja az ablakokat.


A fájlkezelő úgy kezelhető billentyűkkel mint annak idején a Windows Commander

A fájlkezelő úgy kezelhető billentyűkkel mint annak idején a Windows Commander


4. Windows + Ctrl + (bal / jobb nyílbillentyű)
A Windows 10 egyik "új" funkciója a virtuális asztalok támogatása, amelyek kezeléséhez természetesen beiktatott a Microsoft néhány billentyűkombót. Ezek közül az itt említett kettő a virtuális asztalok közötti gyors váltásra szolgál. Ha valaki a virtuális asztalokat megnyitni és bezárni is az egér használata nélkül szeretné, a Windows + Ctrl + D hármassal azonnal újat nyithatunk, valamint a jelenlegi virtuális asztalt a Windows + Ctrl + F4 (könnyebb megjegyezni, ha egy kicsit az Alt-F4-hez hasonlítjuk) kombóval azon nyomban be is zárhatjuk (az ott megnyitott ablakokat áthozza a rendszer arra az asztalra, amelyikre ezek után visszavált). Ezek egy picit kevesebb funkcióval (nem átméretezhetők az ablakok - legalábbis együtt) Windows 7 és 8(.1) rendszereken is elérhetők.


II. Megnyitó-bezáró parancsok

1. Alt-F4
A klasszikus "hát ez lefagyott, valahogy be kellene zárni" és "nem találom a bezáró gombot" parancs. Funkcionalitásra rendkívül egyszerű, de annál hasznosabb: kiküld egy bezáróparancsot a jelenlegi ablaknak. Bónusz tipp: ha a Windows 10 asztalon használjuk, felhozza a lehetőségeket a kikapcsolásra/újraindításra/alvó módba lépésre/kijelentkezésre/felhasználóváltásra.

2. Windows + D
Egyszerre rengeteg ablak van nyitva, de valamit még meg kellene nyitni az asztali parancsikon használatával, és nincs kedved mindent egyesével a tálcára tenni? Ez a billentyűkombináció ugyanazt csinálja, mintha a képernyő jobb alsó sarkába (a kis téglalap a tálca jobb szélén) kattintanánk: előtérbe helyezi az asztalt (mintha mindent hirtelen a tálcára tennénk).


Szinte mindenhez hozzájutunk a billentyűkkel is - egér nélkül

Szinte mindenhez hozzájutunk a billentyűkkel is - egér nélkül


3. Windows + E
Ha gyors szükség van a fájlkezelőre, de nincs kitéve a gyorsindító listába a tálcán, érdemes megjegyezni ezt a kombinációt.

4. Alt + Space
A "túlélőkés" menücsoport ha átméretezés/tálcára tétel vagy bármi más ablakkezeléshez kapcsolódó dologra van szükség (az éppen kijelölt ablakra vonatkozik).


III. Haladóknak

1. Windows + X
Keresel valami fontos Windows-beállítást? Nem tudod, honnan lehet programokat eltávolítani, parancssort nyitni? Nyomd le ezt a két gombot és a bal alsó sarok tele lesz minden parancssal, ami egy igazi "power user"-nek kell. A gépet még innen is ki lehet kapcsolni. Ez a Windows 8.1 óta érhető el.

2. Windows + (1-9)
Ha épp a billentyűkön a kezed, de meg akarsz nyitni egy alkalmazást, ami ki van tűzve a tálcára, ennek a kombinációnak az ismeretével nem kell többet az egérhez nyúlni. Például a Windows + 1 megnyitja az első tálcára tűzött alkalmazást (Windows 10 alatt alapértelmezés szerint ez a Windows Intéző).


...

...


3. Windows + PrintScreen
Képernyőképet kellene küldeni valakinek, de rájöttél, hogy nem feltétlenül az a legjobb, ha külön programot töltesz le vagy a Paintben másolgatod? A Windows + PrintScreen rögtön lementi a képernyő tartalmát a Képek/Képernyőképek mappába.

4. Alt + PrintScreen
Csak jelenlegi ablakot szeretnéd lefotózni? Persze, meg lehet oldani a PrintScreen -> kép körbevágása a kedvenc szerkesztőprogramban procedúrával is, de minek, ha van ilyenünk? Ez is a sima PrintScreenhez hasonlóan a vágólapra helyezi a tartalmat, nem menti el (Paintben Ctrl+V -> Mentés, és le van tudva) és csak az épp kijelölt ablakról készít képet. Kár, hogy nincs Alt + Windows + PrintScreen


IV. Egyéb hasznos kombinációk

Windows + S: megnyitja a keresést, így azonnal rákereshetünk arra, amire épp szükségünk van. Ha Cortana elérhető, a Windows + C segítségével beszédfelismeréssel indul keresés (diktálhatjuk, hogy mit szeretnénk tudni).
Windows + A: megnyitja a Műveletközpontot.
Windows + I: megnyitja a Windows 10 Beállításokat.

Csak elkezdjük pötyögni a nevet és máris keres a rendszer

Csak elkezdjük pötyögni a nevet és máris keres a rendszer


Reméljük, mindenki talált magának valami újat és érdekeset, amivel könnyebbé teheti a mindennapi munkavégzést, esetleg egy-egy speciális feladat elvégzését (pl. kérpernyőkép küldése egy ablakról). Néhány billentyűkombó ismerete remek kiindulási pont lehet a Power Userré váláshoz és mindemellett rengeteg időt spórolhat meg nekünk.

A Windows 10 Tippek és Trükkök sorozatunk következő részében a talán kicsit még mindig idegennek tűnő modern (univerzális) alkalmazásokhoz kapcsolódó alapvető ismeretekről fogunk tárgyalni. Tartsatok velünk!
11 hozzászólás

Ronalddo

7 éve, 1 hónapja és 10 napja

Menkib írta:
Hogyan tudom kikapcsolni bármelyiket?
Mármint mit?

válasz erre

Menkib

7 éve, 1 hónapja és 10 napja

Hogyan tudom kikapcsolni bármelyiket?

válasz erre

wegh

8 éve, 2 hónapja és 4 napja

Tényleg hasznos cikk, van pár új kombináció számomra is. Ja és Opera Forever röhögő smiley

válasz erre

Harder

8 éve, 2 hónapja és 5 napja

Egy csomót nem ismertem! mosolygó smiley El is mentettem magamnak hogy mindig meglegyen! Király sorozat lesz ez, én érzem! mosolygó smiley

válasz erre

Hentes

8 éve, 2 hónapja és 8 napja

Jó részét nem ismertem! meglepett smiley A CopyPaste megy röhögő smiley , de most tanultam újakat!

válasz erre

Mordorer

8 éve, 2 hónapja és 9 napja

Nagyszerű hogy ilyen sorozat is lesz. Tippek trükkök mindig jól jönnek. mosolygó smiley

válasz erre

Fikarc

8 éve, 2 hónapja és 11 napja

Oké akkor ezt a sorozatot ezennel hivatalosan is imádom! röhögő smiley Hát ez rohadt jó gyerekek, csak így tovább, sok ilyet még!

Ment is a kedvencek közé. Várom a következőt! mosolygó smiley

válasz erre

Hanziness

8 éve, 2 hónapja és 11 napja

VDemon írta:
Wow, Operát használsz kizárólag böngészőként? meglepett smiley Vagy csak az van letűzve?

Cikk baromi hasznos, már most imádom a sorozatot! mosolygó smiley
Jó észrevétel röhögő smiley Igen, miután a laptopon a Chrome-ot átnevezhettem volna kenyérpirítónak és a Firefox is lassú volt (az Edge meg néha-néha elég megbízhatatlan), ez tűnt a legjobb megoldásnak - főleg az akkukímélő módjával nyelvnyújtó smiley

UI: Nagyon köszönjük a visszajelzést (mindenkinek!) mosolygó smiley

válasz erre

VDemon

8 éve, 2 hónapja és 11 napja

Wow, Operát használsz kizárólag böngészőként? meglepett smiley Vagy csak az van letűzve?

Cikk baromi hasznos, már most imádom a sorozatot! mosolygó smiley

válasz erre

CharlieFirpo

8 éve, 2 hónapja és 11 napja

Hiánypótló cikk, köszönjük szépen! mosolygó smiley

Várom a többi részt is, nagyon érdekes sorozatnak ígérkezik!

válasz erre

Kileah

8 éve, 2 hónapja és 11 napja

Hát akkor ezt én most el is könyvjelzőztem gyorsan! röhögő smiley

válasz erre