Windows 10 tippek és trükkök: A Microsoft Edge és a többiek

2016. október 02.
48.5271
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hanziness profilja, adatai
Hanziness
Sorozatunk folytatásaképp a Microsoft univerzális (UWP) webböngészőjét fogunk kivesézni, majd összehasonlítjuk a konkurenciával. Meglátjuk, vajon versenyképes-e az Edge, illetve milyen előnyei és hátrányai vannak. Csapjunk is bele!



Szóval mi is ez a Microsoft Edge?

Sokan az Internet Explorer "átnevezéseként" értelmezik, mások egyszerűen nem használják (és így nem is ismerik), megint mások szeretik és egyéb böngészőt el sem indítanak. Hogy ne maradjon el a történelem óra, az Edge a Windows 10 alapértelmezett böngészője, amely ugyan az Internet Explorer helyett az előtérbe került, nem cserélte azt le.

Különlegessége, hogy egy univerzális/modern alkalmazásként működik (aminek - később látni fogjuk - azért vannak előnyei), rendkívüli sebességet és akkuidőt, valamint néhány extra funkciót is ígér (elsősorban a hordozható eszközökön).

A Microsoft Edge-et a Windows 10-zel együtt mutatták be, motorja az EdgeHTML, amely az Internet Explorer által használt Trident egy módosított változata, ahonnan kivettek rengeteg régi funkciót (amit csak a régi - értsd 10-20 éves -, jellemzően céges honlapok használtak) és hozzáadtak új webes technológiákhoz kapcsolódó támogatást a hatékony és gyors működésért.

A Microsoft Edge: modern kinézet, hírek és időjárás a kezdőlapon

A Microsoft Edge: modern kinézet, hírek és időjárás a kezdőlapon


Az EdgeHTML motort emellett úgy tervezték, hogy teljesen kompatibilis legyen a Safari, Chrome és más böngészők által használt WebKittel. Mivel az Edge nem támogatja a régi (elavult) technológiákat, a Microsoft meghagyta az Internet Explorer 11-et is a Windows 10-ben, hogy ha valami régi weboldal nem működik az Edge-ben, akkor vissza lehessen térni oda a jó öreg Internet Explorerrel.

A mai napig az Edge sokat fejlődött, de még valamiért nem sok felhasználónál sikerült nyertes opcióvá válnia. Ez részben annak köszönhető, hogy még megjelenésekor elég "béta-érzete" volt (többek szerint még most is megvan), több minden nem úgy működött, ahogy azt a felhasználó várta és sokáig nem is támogatott bővítményeket. Végül ez ahhoz vezetett, hogy a böngésző nagyjából ugyanúgy járt, mint elődje, az Internet Explorer: az emberek általában arra használják, hogy letöltsenek egy másik böngészőt az operációs rendszer telepítése után.

Ami azonban előnyt jelent az Edge-nél, az az UWP alap. Ez azért nagyon fontos, mert ellenben a hagyományos, asztali (informatikában Win32) alkalmazásokkal, az UWP appok egy virtualizált környezetben ("homokozóban" - sandbox) futnak, így egy Edge-féle böngészőn keresztül rendkívül nehéz támadást végrehajtani (persze ott is nyilván lehet réseket találni, mondjuk az Adobe Flash Player felhasználásával). Biztonság tekintetében ez az egyik legfontosabb jellemző, de használhatóság terén vannak más előnyei is az Edge-nek.

Nem tűnt el az Internet Explorer, csak a háttérbe került

Nem tűnt el az Internet Explorer, csak a háttérbe került


Egyrészt a hordozható, érintőképernyővel ellátott eszközökön alapvetően könnyebben használható, hiszen a Windows 10 modern alkalmazásaihoz hasonló felülettel rendelkezik (nagy gombok és menük), valamint egyszerűen lehet az adott weblapról képet készíteni (a teljes lapról készít képet, nem csak arról, ami látszik), erre rajzolhatunk is (egérrel is működik), majd elküldhetjük másoknak.

Az Edge mindemellett tényleg (átlagosan) gyorsabb, mint egy másik böngésző. Asztali felhasználóknak előny lehet a Cortana-integráció és a webes értesítések támogatása (amik akkor is megjelenhetnek, ha nem fut a böngésző). Majdnem megfeledkeztem róla, hogy a weboldalakon lévő médiatartalom egy kattintással átjátszható más eszközökre DLNA-n vagy Miracaston keresztül!


Hátrányokból sajnos úgyszintén nincs hiány...

Rajzolhatunk is a honlapokról készített képekre

Rajzolhatunk is a honlapokról készített képekre


Az Edge legnagyobb hátulütője az instabilitás, amit szorosan követ a hiányos beépülő-kínálat. Az instabilitás valahogy mindig is jelen volt, a Facebook lapja jellemzően több-kevesebb görgetés után egyszerűen csak lefagy - amire megoldásként sokan javasolták az Adobe Flash Player kikapcsolását. Néha görgetés közben megakad, ami nem azt az érzést kelti a felhasználóban, hogy ez a böngésző sziklaszilárdan fog működni függetlenül attól, hogy mennyire erőltetjük. Az is többször megesett, hogy egyszer csak gondolt egyet és bezárult.

A kevés beépülőt - ugyan sok felhasználó van, aki egyáltalán nem használ kiterjesztéseket a böngészőjében, vagy ha használ is, legfeljebb egy reklámblokkolót - azért fontos megemlíteni, mert sokan jelezték, hogy ez volt az egyik oka annak, hogy más böngészőre váltottak.

Jelenleg a Pinterest "Pin It" gombja, az Adblock Plus, az Office Online és még néhány apró kiterjesztés tölthető le az Edge-hez, de ezeken felül jelenleg semmi komolyabbat nem találunk az Áruházban. Azért jó hír a reklámblokkolók szerelmeseinek, hogy az uBlock már Insider-körökben elérhető, remélhetőleg hamarosan a többiek is letölthetik, így már lesz három reklámblokkoló, ami közül választhatunk.


Szóval mit választanak a felhasználók az Edge helyett, és mégis miért? Mik közül választhatunk?

Jó nagy menüpontok, nehéz elhibázni a kattintást még egy érintőképernyőn is

Jó nagy menüpontok, nehéz elhibázni a kattintást még egy érintőképernyőn is


Google Chrome: Nem titok, hogy a Chrome dominálja jelenleg is a böngésző-piacot. Sokan azért választják, mert a Google-ben megbíznak, az ismerősök azt használják, vagy épp nagy a kiegészítő-kínálat. A Chrome alapvetően egy rendkívül jó böngésző, a webes technológiákat is jól követi és stabilan működik.

Már régóta rendelkezik többprocesszoros támogatással, azonban a memória-takarékosságban és az akkumulátor-kímélésben még mindig nem a legjobb (bár utóbbi terén sokat javult a közelmúltban). A statisztikák szerint a felhasználók körülbelül fele Chrome-ot használ.

Mozilla Firefox: Úgyszintén sok bővítménnyel rendelkezik, de az összes alternatíva közül ez talán az egyik olyan böngésző, amely előtérbe helyezi a felhasználó adatvédelmét. A mai napig egy jó alternatíva azoknak, akik úgy érzik, nem szeretnének mindenféle adatot megosztani a Google-lel, vagy épp csak valami másra vágynak.

Az Edge bővítményei is az áruházból szerezhetők be

Az Edge bővítményei is az áruházból szerezhetők be


A Firefox nemrég kapta meg a többprocesszoros támogatást, azonban a lapokat jelenleg is egy folyamat irányítja (így ha egy összeomlik, az egész böngésző összedől, illetve legalább a többi lap is összeomlik). Ezt leszámítva a Firefox jól össze van rakva, könnyű használni és mivel aktívan fejlesztik, a frissítésekből itt sem lesz hiány.

Opera: az Opera sok mindenben hasonlít a Chrome-ra, de fel tud mutatni számos olyan funkciót, amit a Google böngészője nem, így egy elég erős alternatívának számít. Ahogy a Chrome is, az Opera is Chromium alapú, így a motorháztető alatt vannak hasonlóságok, de az Opera egy kicsit sikeresebb volt a felhasználó felület Windows 10-baráttá varázsolásában, mint a többiek.

Ugyan a Chrome végre kapott egy material design-szerű megjelenést, még mindig egy kicsit idegennek tűnik a legújabb Windowstól (persze Windows 7-en szépen mutat). Az Opera emellett rendelkezik egy beépített reklámblokkolóval, ami természetesen hatékonyabb, mint egy beépülő modul, sőt, még egy "VPN"-t is kapunk, amit szabadon használhatunk a böngészőn belül. Ha valaki aggódik az akkuidő miatt, akkor az Opera egy takarékos móddal is rendelkezik, ami segít megnövelni a böngészési munkamenetek hosszát.

Van alternatíva, méghozzá nem is kevés!

Van alternatíva, méghozzá nem is kevés!


Esetleg érdemes lehet egy pillantást vetni az UC Browserre (mobilokon jól működik) vagy a Vivaldira (az új testreszabhatósági bajnok).

Windows 10 tippek és trükkök sorozatunk következő részében a Windows 10-es játékokkal, az XBox alkalmazás képességeivel fogunk mélyebben foglalkozni. Tartsatok velünk!
5 hozzászólás

Fikarc

8 éve, 1 hónapja és 17 napja

Nagyon jó cikk ismét, jól válogatjátokk a témákat! mosolygó smiley Edge nekem pontosan erre való:

"az emberek általában arra használják, hogy letöltsenek egy másik böngészőt" röhögő smiley

válasz erre

Porthos

8 éve, 1 hónapja és 17 napja

Az Edge használhatatlanul instabil, a Chrome irtózatos memóriát zabál, a Firefox pörgeti a ventillátorom mint az atom.

Megoldás? Linux. röhögő smiley

válasz erre

Levi87

8 éve, 1 hónapja és 17 napja

Opera forever! mosolygó smiley

válasz erre

TEchie

8 éve, 1 hónapja és 17 napja

Nekem bejön(ne), minimalista, szép és gyors is. Amiért mégsem használom aktívan (azonkívül hogy több időt töltök más oprendszerekben), hogy mindig megfagy. Képtelen tartósan működni.

És ez olyan hátrány, amit nem képes tolerálni az, aki munkára (is) hsználja a böngészőjét.

válasz erre

Ronalddo

8 éve, 1 hónapja és 17 napja

Magam részéről utóbbi időben nagyon elvagyok az Edge-el. Sokat fejlődött.

válasz erre